Почетак » Актуелно
 

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић обишао радове у Брадарцу

 

У санацију старог корита Млаве код Брадарца уложиће се још 50 милиона динара, за трећу фазу, у циљу спречавања поплава које су погодиле ово место 2014. године. Ове године су испланирана средства и за редовно одржавање како се канал не би запушио од смећа.

Од године поплава се рашчишћава око 3,6 километара старог корита Млаве, каже Дарко Мирковић из Брадарца, одборник у пожаревачкој Скупштини града. Мирковић напомиње да је остало да се очисти још око 400 – 600 метара према Маљуревцу и Бубушинцу. Проблема је једнако било, додаје он, и са подземним водама и са изливањем воде из корита. Пројекат је тренутно у трећој фази када се сређивање корита наставља ка Маљуревцу и Бубушинцу.
Водопропусна моћ корита је повећана уклањањем нагомиланог смећа, али тиме проблем није решен трајно. Брадарац нема своју депонију, кажу мештани, а Кличевац који је има, удаљен је 12 километара. Тако је смеће мештана Брадарца и Маљуревца често завршавало тамо где најмање треба- у старом кориту реке.
„У сарадњи са ЕПС-ом урадиће се и ‘Срећно’, они ће ремонтовати своје три велике пумпе и средиће базен, избетонираће, тако да ту више неће бити проблема“ каже градски менаџер Митар Караџић. Он је додао и да неће више бити загушења, ни за реку и њен ток, ни за мештане.

„Као што можете да видите сада је и чиста вода, што значи да је све ово имало ефекта. Важно је напоменути да је град Пожаревац издвојио новац и за редовно одржавање корита“ рекао је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић. Трећа фаза чишћења корита ће коштати до 50 милиона динара.

Градоначелник Бане Спасовић са својим сарадницима је посетио и ОШ “Божидар Димитријевић Козица”. Школа из Брадарца почела је да се реновира прошлог лета. До данас је на овој школи направљена фасада, на једној страни је замењена столарија, на другој страни је остало да се замени још 39 прозора. Овом приликом градоначелник је рекао да је у прошлој години уложено 100 милиона динара у школе а да ће се ове године уложити око 80 милиона динара.

Директор школе Томица Стојановић каже да Министарство просвете донира новац за реновирање котларнице. Школа у Брадарцу је матична школа са још 11 подручних одељења. За школу је прошле године одвојено око 9,5 милиона динара и од тог новца су направљени фасада у Брадарцу, а санирана је и школа у Барама. У сређивању дворишта учествовали су мештани Брадарца, који су доносили своје машине, сами поткресивали растиње и уклањали стару ограду. Двориште ће наредних година красити и нове саднице које су засадили ученици, а свако одељење је имало задатак да засади по једну. Замена предњих прозора ће коштати до 2,5 милиона динара. Очекује се и тендер за замену столарија у свим школама (њих 12) које припадају “Козици”.

Градоначелник Бане Спасовић је најавио да ће бити још инфраструктурних радова у Брадарцу. Асфалтираће се још две улице вредности 3,5 милиона динара. Он је овом приликом обишао улицу која је асфалтирана прошле године а налази се иза школе, дужине 300 метара вредности 2,1 милион динара, такође у Брадарцу је урађен и атарски пут вредности 1.108.000 динара (Сираковачки пут).

Подели са другима: Facebook Twitter