Početak » Aktuelno
 

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović obišao radove u Bradarcu

 

U sanaciju starog korita Mlave kod Bradarca uložiće se još 50 miliona dinara, za treću fazu, u cilju sprečavanja poplava koje su pogodile ovo mesto 2014. godine. Ove godine su isplanirana sredstva i za redovno održavanje kako se kanal ne bi zapušio od smeća.

Od godine poplava se raščišćava oko 3,6 kilometara starog korita Mlave, kaže Darko Mirković iz Bradarca, odbornik u požarevačkoj Skupštini grada. Mirković napominje da je ostalo da se očisti još oko 400 – 600 metara prema Maljurevcu i Bubušincu. Problema je jednako bilo, dodaje on, i sa podzemnim vodama i sa izlivanjem vode iz korita. Projekat je trenutno u trećoj fazi kada se sređivanje korita nastavlja ka Maljurevcu i Bubušincu.
Vodopropusna moć korita je povećana uklanjanjem nagomilanog smeća, ali time problem nije rešen trajno. Bradarac nema svoju deponiju, kažu meštani, a Kličevac koji je ima, udaljen je 12 kilometara. Tako je smeće meštana Bradarca i Maljurevca često završavalo tamo gde najmanje treba- u starom koritu reke.
„U saradnji sa EPS-om uradiće se i ‘Srećno’, oni će remontovati svoje tri velike pumpe i srediće bazen, izbetoniraće, tako da tu više neće biti problema“ kaže gradski menadžer Mitar Karadžić. On je dodao i da neće više biti zagušenja, ni za reku i njen tok, ni za meštane.

„Kao što možete da vidite sada je i čista voda, što znači da je sve ovo imalo efekta. Važno je napomenuti da je grad Požarevac izdvojio novac i za redovno održavanje korita“ rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Treća faza čišćenja korita će koštati do 50 miliona dinara.

Gradonačelnik Bane Spasović sa svojim saradnicima je posetio i OŠ “Božidar Dimitrijević Kozica”. Škola iz Bradarca počela je da se renovira prošlog leta. Do danas je na ovoj školi napravljena fasada, na jednoj strani je zamenjena stolarija, na drugoj strani je ostalo da se zameni još 39 prozora. Ovom prilikom gradonačelnik je rekao da je u prošloj godini uloženo 100 miliona dinara u škole a da će se ove godine uložiti oko 80 miliona dinara.

Direktor škole Tomica Stojanović kaže da Ministarstvo prosvete donira novac za renoviranje kotlarnice. Škola u Bradarcu je matična škola sa još 11 područnih odeljenja. Za školu je prošle godine odvojeno oko 9,5 miliona dinara i od tog novca su napravljeni fasada u Bradarcu, a sanirana je i škola u Barama. U sređivanju dvorišta učestvovali su meštani Bradarca, koji su donosili svoje mašine, sami potkresivali rastinje i uklanjali staru ogradu. Dvorište će narednih godina krasiti i nove sadnice koje su zasadili učenici, a svako odeljenje je imalo zadatak da zasadi po jednu. Zamena prednjih prozora će koštati do 2,5 miliona dinara. Očekuje se i tender za zamenu stolarija u svim školama (njih 12) koje pripadaju “Kozici”.

Gradonačelnik Bane Spasović je najavio da će biti još infrastrukturnih radova u Bradarcu. Asfaltiraće se još dve ulice vrednosti 3,5 miliona dinara. On je ovom prilikom obišao ulicu koja je asfaltirana prošle godine a nalazi se iza škole, dužine 300 metara vrednosti 2,1 milion dinara, takođe u Bradarcu je urađen i atarski put vrednosti 1.108.000 dinara (Sirakovački put).

Podeli sa drugima: Facebook Twitter