Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Gradonačelnik obišao radove na reciklažnom centru i transfer stanici

Radovi na izgradnji reciklažnog centra i transfer stanice treba da se završe do 15. decembra a da početkom godine ovaj pogon počne sa radom.

Vrednost ove investicije košta 200 miliona dinara a do sada je završeno dve trećine radova.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima obišao je radove na reciklažnom centru i transfer stanici. On je ovom prilikom izjavio da je zadovoljan dinamikom radova i tehnologijom koja se ovde koristi po prvi put u Srbiji tako da je Požarevac pionir u ovom vidu zaštite životne sredine. Spasović je još rekao da Požarevac otvaranjem ovog  postrojenja rešiće pitanje  deponovanja komunlanog otpada. Reciklažni centar koristiće Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište i Golubac.

“Puštanjem u funkciju ovog kompleksa, prestaće organizovano odvoženje i odlaganje otpada na neuslovnim deponijama, a Požarevac će konačno pristupiti potpunoj rekultivaciji deponije koja skoro dve decenije dobija privremene dozvole za rad i reciklažom će se smanjiti 20 odsto otpada”, istakao je Spasović. Ovde će se otvoriti radna mesta za dvadesetak radnika.

Po rečima Miodraga Mutavdžića, nadzornog organa na izgradnji iz firme “Beohidro”, pet meseci posle početka radova naziru se konture 11 objekata, na površini od jednog hektara. Cela površina gde se izgrađuje reciklažni centar i transfer stanica biće asfaltiran, a sve podzemne instalacije su već završene, zajedno sa hidrantskom i električnom mrežom. Posebna pažnja na izgradnji obraćena je i na protivpožarnu zaštitu. Nakon završetka radova stići će i oprema koja će biti smeštena u ove objekte. U prvoj godini je predviđeno da kroz postrojenje prođe oko 40.000 tona smeća, a već od naredne 2021. godine bi kapacitet trebalo da se uveća na 50.000 tona.

Grad Požarevac je u međuvremenu raspisao Javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izradu pristupne saobraćajnice sa priključcima transfer stanice i reciklažnog centra vrednosti oko 3 miliona dinara.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter