Почетак » Актуелно » О Граду
 

Градоначелник обишао радове на рециклажном центру и трансфер станици

Радови на изградњи рециклажног центра и трансфер станице треба да се заврше до 15. децембра а да почетком године овај погон почне са радом.

Вредност ове инвестиције кошта 200 милиона динара а до сада је завршено две трећине радова.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима обишао је радове на рециклажном центру и трансфер станици. Он је овом приликом изјавио да је задовољан динамиком радова и технологијом која се овде користи по први пут у Србији тако да је Пожаревац пионир у овом виду заштите животне средине. Спасовић је још рекао да Пожаревац отварањем овог  постројења решиће питање  депоновања комунланог отпада. Рециклажни центар користиће Пожаревац, Костолац, Велико Градиште и Голубац.

“Пуштањем у функцију овог комплекса, престаће организовано одвожење и одлагање отпада на неусловним депонијама, а Пожаревац ће коначно приступити потпуној рекултивацији депоније која скоро две деценије добија привремене дозволе за рад и рециклажом ће се смањити 20 одсто отпада”, истакао је Спасовић. Овде ће се отворити радна места за двадесетак радника.

По речима Миодрага Мутавџића, надзорног органа на изградњи из фирме “Беохидро”, пет месеци после почетка радова назиру се контуре 11 објеката, на површини од једног хектара. Цела површина где се изграђује рециклажни центар и трансфер станица биће асфалтиран, а све подземне инсталације су већ завршене, заједно са хидрантском и електричном мрежом. Посебна пажња на изградњи обраћена је и на противпожарну заштиту. Након завршетка радова стићи ће и опрема која ће бити смештена у ове објекте. У првој години је предвиђено да кроз постројење прође око 40.000 тона смећа, а већ од наредне 2021. године би капацитет требало да се увећа на 50.000 тона.

Град Пожаревац је у међувремену расписао Јавну набавку за израду пројектне документације за израду приступне саобраћајнице са прикључцима трансфер станице и рециклажног центра вредности око 3 милиона динара.

Подели са другима: Facebook Twitter