Почетак » Актуелно » О Граду
 

Грчки песник Кавафија у Градском здањуGreek poet Kavafija in the City building

Градоначелник Пожаревца Миомир Илић, председник Друштва српско-грчког пријатељства у Пожаревцу, отворио је синоћ у свечаној сали Градског здања изложбу о животу и делу Константина Кавафије једног од највећих грчких песника 20. века. На овој свечаности, која се организује у оквиру прославе Новогодишњих и Божићних празника, уз подршку Хеленског Фонда за културу и града Пожаревца, представници Друштва српско грчког пријатељства “Риста Колоњас“, доделили су похвалнице и награде ученицима основних и средњих школа за најбоље радове.

grci_03

Скуп је најпре поздравио Миомир Илић који је говорио о лику и делу славног песника из Грчке, да би се потом присутнима обратио и Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за невладине организације. Он је истакао да ће град Пожаревац и он лично увек подржавати ово и слична удружења која негују пријатељство између народа.

Вече Друштва српско-грчког пријатељства

Вече Друштва српско-грчког пријатељства

Потом су прочитани добитници награда и похвалница за књижевне конкурсе. Једна од тема била је Спортско туристички односи Србије и Грчке и на њој су награде добили Јована Антић из Основне школе “Јован Цвијић” из Костолца за треће место, другопласирана је била Даница Живковић из Основне школе “Десанка Максимовић” Пожаревац а првопласирана је била ученица исте школе, Ана Спасић

Друга тема је била Српско Грчки народ у ратовима 1912 до 1918 године. На њему су писали средњошколци а треће место освојио је Марко Јокић из школе “Никола Тесла” из Костолца. Другопласирана је била ученица Пожаревачке гимназије Катарина Марковић док је првопласирана била Нада Лучић из исте школе.

grci_cover

У културно уметничком програму учествовали су ученици Музичке школе “Стеван Мокрањац” из Пожаревца, као и малишани из ОШ “Краљ Александар И” Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter