Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Grčki pesnik Kavafija u Gradskom zdanjuGreek poet Kavafija in the City building

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, predsednik Društva srpsko-grčkog prijateljstva u Požarevcu, otvorio je sinoć u svečanoj sali Gradskog zdanja izložbu o životu i delu Konstantina Kavafije jednog od najvećih grčkih pesnika 20. veka. Na ovoj svečanosti, koja se organizuje u okviru proslave Novogodišnjih i Božićnih praznika, uz podršku Helenskog Fonda za kulturu i grada Požarevca, predstavnici Društva srpsko grčkog prijateljstva “Rista Kolonjas“, dodelili su pohvalnice i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje radove.

grci_03

Skup je najpre pozdravio Miomir Ilić koji je govorio o liku i delu slavnog pesnika iz Grčke, da bi se potom prisutnima obratio i Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije. On je istakao da će grad Požarevac i on lično uvek podržavati ovo i slična udruženja koja neguju prijateljstvo između naroda.

Veče Društva srpsko-grčkog prijateljstva

Veče Društva srpsko-grčkog prijateljstva

Potom su pročitani dobitnici nagrada i pohvalnica za književne konkurse. Jedna od tema bila je Sportsko turistički odnosi Srbije i Grčke i na njoj su nagrade dobili Jovana Antić iz Osnovne škole “Jovan Cvijić” iz Kostolca za treće mesto, drugoplasirana je bila Danica Živković iz Osnovne škole “Desanka Maksimović” Požarevac a prvoplasirana je bila učenica iste škole, Ana Spasić

Druga tema je bila Srpsko Grčki narod u ratovima 1912 do 1918 godine. Na njemu su pisali srednjoškolci a treće mesto osvojio je Marko Jokić iz škole “Nikola Tesla” iz Kostolca. Drugoplasirana je bila učenica Požarevačke gimnazije Katarina Marković dok je prvoplasirana bila Nada Lučić iz iste škole.

grci_cover

U kulturno umetničkom programu učestvovali su učenici Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Požarevca, kao i mališani iz OŠ “Kralj Aleksandar I” Požarevac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter