Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Gvardia“ oduševila impresivnim koncertom

Impresivnim Koncertom novoformiranog simfonijskog orkestra „Gvardia“ započeo je program povodom održavanja 53. Ljubičevskih igara, koji je oduševio nekoliko hiljada posetilaca na centralnom gradskom trgu u Požarevcu.

Gvardia_1

Požarevljani su članove orkestra, mada je sastavljen u kratkom roku i koji je imao manje od mesec dana da pripremi i uvežba repertoar, svojim izvođenjem probranih kompozicija razgalio prisutne, a oni su ih zbog svojevrsnog “hepeninga”frenetičnim aplauzima za to nagradili.

Simfonijski orkestar „Gvardia“ održao je koncert pred Požarevljanima u trajanju od 90 minuta, gde je izveo 17 kompozicija. Na njihovom repertora bila su dela klasične muzike, melodije popularne muzike, valceri,starogradske kompozicije i marševi, kao filmska muzika, što bi se reklo za svakog po nešto. Koncert je započeo Bramsovom Mađarskom igrom, nastavio najboljim valcerom svih vremena,Šestakovim u C-molu, a zatim Radeckim maršom, što je podiglo publiku na noge, koji su u ritmu marša aplaudiralu. Nakon toga mlada profesorka violine, idejni tvorac ovog orkestra, Teodora Dimitrijević pokazala se publici i kao izvrsni solista. Ona je izvela popuparnu ariju iz Bizeove opere Karmen-Habarenu, što je publika toplo pozdravila. Do kraja koncerta ona je otpevala još dve pesme. Koncert je završen izvođenjem naših melodija, Svilen konac i srpskog najpoznatijeg marša-marš na Drinu.

Gvardia_2

Završetak koncerta publika je izvođače nagradila ovacijama i povicima: „Prelepo“, „Svaka vam čast“, „Hvala vam na divnoj večeri“, „Hoćemo li vas ponovo čuti “…

Majstori muzike prisutnima su se u znak zahvalnosti na podršci duboko poklonili.

Inače, sastav orkestra činilo je više od 40 muzičara, mahom profesora muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu i njihovih učenika koji su se odlično snašli u novoj ulozi, budući da zavidan deo sastava čine mladi ljudi koji još uvek nisu ni blizu punoletstva. Sastav su upotpunili i muzičari iz Beograda. Orkestar su tokom nastupa sjajno vodile dirigent Snežana Milovanović i idejni tvorac „Gvardije“, violinistkinja Teodora Dimitrijević. Aranžmane je za nastup uradio Ilija Rajković, profesor u muzičkoj školi i član orkestra.

Teodora Dimitrijević pod jakim emocijama zbog uspešnog nastupa u ime svih članova orkestra zahvalila se divnoj publici, školi u kojoj predaje i, posebno, gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću i njegovim saradnicima rekavši da njih nije bili ne bi se ni ovaj projekat ovako uspešno realizovao. Ona je prisutnima poručila da je ovo prvi koncert Gvardije, ali ne i poslednji, kao i da će ih, kako požarevljani, tako i ostali građani Srbije u budućnosti moći da ih slušaju.

Na kraju koncerta, i sam oduševljen ovim događajem, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović se popeo na binu gde je Teodori i ostalim članovima orkestra uručio buket od 151. crvene ruže u ime grada za uspešan nastup rekavši:

-Bravo. Vi ste osvetlali obraz našeg grada”.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter