Početak » Aktuelno » O Gradu
 

“HELP” za nove male biznise

U sali Gradskog zdanja u Požarevcu potpisani su ugovori sa 25 korisnika o donaciji grantova u opremi za samozapošljavanje u okviru programa „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“.
Na konkurs organizacije “HELP” za dodelu grantova u opremi u Požarevcu se prijavilo 87 zainteresovanih koji su prošli dve etape selekcije. Među finalnih 25 potpisnika ugovora o donaciji, koji će se baviti zanatima, uslugama i poljoprivrednom (pčelari, sakupljači sekundarnih sirovina, frizeri, pekari, poslastičari…) nalaze se i 12 pripadnika Romske nacionalne manjine (šest muškaraca i šest žena).
Vrednost pojedinačnih grantova kreće se u rasponu od 1500 do 3600 evra, pa je tako 11grantova prosečne vrednosti 1.500, 11 grantova 2.400 i 3 granta po 3.600 evra.

help_1

Pored grantova u opremi, podrška smanjenju siromaštva podrazumeva i umrežavanje relevantnih aktera i partnera u sferi zapošljavanja, poslovne i stručne obuke prema potrebama korisnika grantova, studijske posete i usluge poslovnog mentoringa.
Potpisnici ugovora su već pohađali poslovne obuke na temu marketinga, menadžmenta i izrade biznis plana dok ih u narednom periodu očekuju i stručne obuke vezane za delatnosti kojima se bave.

-Grad Požarevac je u projekat ušao sa oko 567 hiljada dinara. Prošle godine 16 ljudi iz kategorije ugroženih stanovnika dobilo je podršku za pokretanje posla, kazao je Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za medije. Potpisivanju i dodeli ugovora finalnim korisnicima prisustvovali su član gradskog veća za nevladine organizacije, kulturu i informisanje Dejan Krstić i direktorka Help kancelarije u Srbiji Aleksandra Brkić. Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“ sprovodi Nemačka organizacija „Help-Hilfe zur Selbstilfe“, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju Sida.

Ukupna vrednost projekta je 1.820.950 evra i realizuje se od maja 2014. do avgusta 2017. godine, u Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Obrenovcu, Požarevcu, Prijepolju, Trsteniku, Vladičinom Hanu, Vlasotincu i Vranju.
Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva i smanjenje siromaštva ciljnih grupa. Poseban cilj je da se omogući Romima, a posebno Romkinjama i mladim ljudima kao i drugim ugroženim grupama stanovništva, lakši pristup tržištu rada.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter