Почетак » Актуелно » О Граду
 

“HELP” за нове мале бизнисе

У сали Градског здања у Пожаревцу потписани су уговори са 25 корисника о донацији грантова у опреми за самозапошљавање у оквиру програма „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“.
На конкурс организације “HELP” за доделу грантова у опреми у Пожаревцу се пријавило 87 заинтересованих који су прошли две етапе селекције. Међу финалних 25 потписника уговора о донацији, који ће се бавити занатима, услугама и пољопривредном (пчелари, сакупљачи секундарних сировина, фризери, пекари, посластичари…) налазе се и 12 припадника Ромске националне мањине (шест мушкараца и шест жена).
Вредност појединачних грантова креће се у распону од 1500 до 3600 евра, па је тако 11грантова просечне вредности 1.500, 11 грантова 2.400 и 3 гранта по 3.600 евра.

help_1

Поред грантова у опреми, подршка смањењу сиромаштва подразумева и умрежавање релевантних актера и партнера у сфери запошљавања, пословне и стручне обуке према потребама корисника грантова, студијске посете и услуге пословног менторинга.
Потписници уговора су већ похађали пословне обуке на тему маркетинга, менаџмента и израде бизнис плана док их у наредном периоду очекују и стручне обуке везане за делатности којима се баве.

-Град Пожаревац је у пројекат ушао са око 567 хиљада динара. Прошле године 16 људи из категорије угрожених становника добило је подршку за покретање посла, казао је Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за медије. Потписивању и додели уговора финалним корисницима присуствовали су члан градског већа за невладине организације, културу и информисање Дејан Крстић и директорка Хелп канцеларије у Србији Александра Бркић. Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“ спроводи Немачка организација „Хелп-Хилфе зур Селбстилфе“, а финансира Шведска агенција за међународну сарадњу Сида.

Укупна вредност пројекта је 1.820.950 евра и реализује се од маја 2014. до августа 2017. године, у Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Обреновцу, Пожаревцу, Пријепољу, Трстенику, Владичином Хану, Власотинцу и Врању.
Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва и смањење сиромаштва циљних група. Посебан циљ је да се омогући Ромима, а посебно Ромкињама и младим људима као и другим угроженим групама становништва, лакши приступ тржишту рада.

Подели са другима: Facebook Twitter