Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Humani uslovi za 13 porodica

Potpisan ugovor o gradnji kuća za izbeglice i raseljene u Kostolcu

Grad Požarevac nastavlja tradiciju konkretnog staranja o ugroženim kategorijama stanovništva pa su predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Visokog komesarijata za izbeglice UN, potpisali ugovor o izgradnji 13 montažnih kuća za izbeglice i raseljene, koje će biti izgrađene u Kostolcu, sa gradonačelnikom Miomirom Ilićem.

Potpisivanje Ugovora

Potpisivanje Ugovora

Trinaest montažnih kuća biće izgrađeno u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji iz Pretpristupnih fondova za 2012. godinu.

Tako će 11 interno raseljenih i 2 domicilne, socijalno ugrožene porodice imati pravo korišćenja kuća ali ne i njihovog otkupa. Nakon izgradnje, ukupno 13 domaćinstava će ostvariti uslove za kvalitetan život. Kuće će biti opremljene osnovnom opremom i nameštajem. Ukupna vrednost radova i opremanja kuća iznosi oko 250.000 evra.

Završetak radova prvobitno je planiran je za decembar 2015. godine ali je zbog problema u pribavljanju dozvola za lokaciju došlo do prolongiranja, tako da se očekuje da izgradnja bude okončana sredinom 2016. godine.

Grad Požarevac za izgradnju objekta obezbeđuje infrastrukturno opremljeno zemljište u gradskoj opštini Kostolac, urbanističku dokumentaciju i potrebne dozvole. Projekat sprovodi UNHCR u partnerstvu sa NVO Vizija.

ugovor_02

Cilj projekta je da pospeši socijalnu inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica interno raseljenih lica smeštenih u neformalnim kolektivnim centrima “Stari Kostolac“ i “Kombinat Kostolac” u Požarevcu.

Miloš Terzan, šef programskog odeljenja Predstavništva UNHCR – a u Srbiji je rekao da se nada postizanju cilja , a to je zatvaranje  svih kolektivnih centara do kraja 2016.godine.

Ovaj projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući poboLjšanje životnih uslova prisilnih migranata – “Za boLji život” u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter