Почетак » Актуелно » О Граду
 

Хумани услови за 13 породица

Потписан уговор о градњи кућа за избеглице и расељене у Костолцу

Град Пожаревац наставља традицију конкретног старања о угроженим категоријама становништва па су представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Високог комесаријата за избеглице УН, потписали уговор о изградњи 13 монтажних кућа за избеглице и расељене, које ће бити изграђене у Костолцу, са градоначелником Миомиром Илићем.

Потписивање Уговора

Потписивање Уговора

Тринаест монтажних кућа биће изграђено у оквиру пројекта „Подршка побољшању услова живота присилних миграната и затварању колективних центара“ који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији из Претприступних фондова за 2012. годину.

Тако ће 11 интерно расељених и 2 домицилне, социјално угрожене породице имати право коришћења кућа али не и њиховог откупа. Након изградње, укупно 13 домаћинстава ће остварити услове за квалитетан живот. Куће ће бити опремљене основном опремом и намештајем. Укупна вредност радова и опремања кућа износи око 250.000 евра.

Завршетак радова првобитно је планиран је за децембар 2015. године али је због проблема у прибављању дозвола за локацију дошло до пролонгирања, тако да се очекује да изградња буде окончана средином 2016. године.

Град Пожаревац за изградњу објекта обезбеђује инфраструктурно опремљено земљиште у градској општини Костолац, урбанистичку документацију и потребне дозволе. Пројекат спроводи УНХЦР у партнерству са НВО Визија.

ugovor_02

Циљ пројекта је да поспеши социјалну инклузију социјално угрожених лица и породица интерно расељених лица смештених у неформалним колективним центрима “Стари Костолац“ и “Комбинат Костолац” у Пожаревцу.

Милош Терзан, шеф програмског одељења Представништва УНХЦР – а у Србији је рекао да се нада постизању циља , а то је затварање  свих колективних центара до краја 2016.године.

Овај пројекат је део свеобухватнијег програма који финансира Европска унија подржавајући побоЉшање животних услова присилних миграната – “За боЉи живот” у укупној вредности од 14,2 милиона евра.

Подели са другима: Facebook Twitter