Почетак » Актуелно » О Граду
 

Изгласан буџет Града Пожаревца у висини од скоро 6 милијарди динара

Одборници Скупштине града Пожаревца окончали су годину одлуком  о буџету за 2019. годину, који износи скоро 6 милијарди динара.

Према предлогу Градског већа, наредне године би требало очекивати приход од 3,4 милијарде динара, што уз неутрошена средства из 2018. године укупно износи 5,9 милијарди. Од те суме, уз текуће трошкове функционисања локалне самоуправе и директних и индиректних корисника, највећи део новца планиран је за капитална улагања, тачније 2,95 милијарди динара. Средства ће у највећем износу бити опредељена за очување водних ресурса, одлагање отпада и путну инфраструктуру.

Бане Спасовић

Судећи по томе и како га је образлажући окарактерисао градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, буџет за 2019. годину је инвестициони.

Пре ове Одлуке, одборници су се изјаснили о Програму коришћења Буџетског фонда за заштиту животне средине за 2019. годину, и о мерама унапређења услова живота на територији Града Пожаревца.

Саша Павловић

Заменик градоначелника Саша Павловић образложио је да су средства распоређена  у складу са развојном политиком Града. Буџетски фонд који се пуни преко еколошке таксе због загађивања животне средине располагаће са близу 624 милиона динара.

Средства би требало да буду утрошена на 36 пројеката, од очувања водних ресурса и одвођења отпадних и атмосферских вода, преко ЈКП „Водовод и канализација“, као и на одржавање хигијене и заштиту земљишта преко Јавног предузећа „Комуналне службе“. За ова два предузећа из Фонда ће бити издвојена средства за набавку потребне опреме и возила.

Пројектима којима се штити ваздух од загађења улажу се у ширење топлификационе мреже, сузбијање амброзије и озелењавање. Павловић је најавио и израду пројекта за изградњу препумпне станице код Ћириковца, која би омогућила ширење топлификационог конзума у Пожаревцу у другој и трећој висинској зони.

Из Буџетског фонда за заштиту животне средине за Градску општину Костолац издваја се 28 милиона динара, углавном за изградњу водоводне мреже и фекалне канализације у насељима Канал, Дидино село и Колиште.

Инвестираће се као и претходних година у школске објекте око 100 милиона динара, док ће за ПУ Љубица Вребалов за 5-6 објеката бити издвојено 56 милиона динара. Када је у питању популациона политика Скупштина Града Пожаревца је усвојила одлуку да се свим новорођеним бебама у 2019. години уручи поклон пакет и Пожаревац је присутупио покрету 3+, који омогућава картицу са попустима у одређеним продајним објектима. Усвојени су планови пословања ЈП и она ће имати пуно посла у наредној години.

Подели са другима: Facebook Twitter