Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Izgradnja pristaništa novi privredni potencijal

Kostolac postaje lučki grad

Jedna od davnašnjih želja a i praktična potreba u oblasti privrede, po svoj prilici , postaće stvarnost – Kostolac postaje lučki grad! Goran Horvat, direktor PD „TE- KO Kostolac“ i Vuk Perović, direktor Agencije za luke, potpisali su Ugovor o obavljanju lučke delatnosti na pristaništu „Kostolac“. Nakon toga je kostolačkoj kompaniji uručeno i Svedočanstrvo o upisu u registrar lučkih operatera. Pored ovih dokumenata Agencija za upravljanje lukama je 30. aprila, dala saglasnost i izdala Rešenje o Odobrenju za obavljanje lučke delatnosti „TE – KO Kostolac“ kao i na Studiju ekonomske opravdanosti izgradnje pristaništa.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora

Svečenosti, organizoivanoj tim povodom u PD „TE – KO Kostolac“, prisustvovali su predstavnici EPS-a, lokalne samouprave – grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac i članovi poslovodstva PD „TE – KO Kostolac“.

-Potpisivanjem ovog ugovora stvaraju se preduslovi za nastavak aktivnosti na prikupljanju dokumentacije za realizaciju ovog projekta, ali mislim da smo najteži deo puta prešli. Izgradnjom pristaništa stvoriće se uslovi za dovoz krečnjaka neophodnog za proces odsumporavanja, dovoz neophodne opreme za izgradnju bloka B-3 i odvoz nus proizvoda: gipsa i pepela, ali transport uglja za šire tržište. Naravno, želim da se zahvalim svima koji su nam pomogli da rešimo sve prepreke na ovom putu, istakao je Goran Horvat direktor „PD „TE – KO Kostolac“.

-Današnji dan je jedan veliki događaj ne samo za Kostolac, već i našu agenciju. Izgradnjom nove luke u Kostolcu otvaraju se i nove privredne mogućnosti u ovom kraju i novo zapošljavanje ljudi. Još uvek je pred nama još dosta posla, i nadam se da ćemo i u narednom periodu uspešno sarađivati, rekao je Vuk Perović, direktor Agencije za luke.

-Ovo je danas jedna velika investiciona pobeda. Današnji dan je dokaz da se upornim radom mogu rešiti i veliki problemi. Ono što je je 2010. godine bilo vezano u „administrativni čvor“ radom i angažovanjem velikog broja ljudi došli smo do ovog finalnog čina potpisivanja ugovora. Zato kažem da je ovo danas jedna velika investiciona pobeda koja daje jednu novu obavezu Privrednom društvu „TE – KO Kostolac“. Luka u Kostolcu predstavlja jedan novi privredni sadržaj u funkcionisanju ne samo PD „TE – KO Kostolac“ već i čitavog regiona, kazao je Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS-a za energiju.

Realizacija projekta, koja treba da otpočne na jesen ove godine, jedan je od pet projekata u okviru Prve faze Paket projekata Termoelektrane „Kostolac B“, koja se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske „Eksim“ banke, a na osnovu međudržavnog sporazuma između Narodne Republike Kine i Republike Srbije.

Gosti na svečanosti

Gosti na svečanosti

Luka „Kostolac“ prostiraće se na površini od 15 hektara. Imaće tri operativna keja za utovar i istovar materijala i robe u ukupnoj dužini od 220 metara. Duž obale kanala rashladne vode, koji je povezan sa Dunavom, od akvatorijuma do „Bele lađe“ u dužini od 500 metara rezervisan je prostor za komercijalnu lučku delatnost namenjen lokalnoj samoupravi. Na Dunavu će biti izgrađeno vezište za barže, a nizvodno od motela „Dunavski dragulj“ i međunarodno pristanište.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter