Почетак » Актуелно » О Граду
 

Изградња пристаништа нови привредни потенцијал

Костолац постаје лучки град

Једна од давнашњих жеља а и практична потреба у области привреде, по свој прилици , постаће стварност – Костолац постаје лучки град! Горан Хорват, директор ПД „ТЕ- КО Костолац“ и Вук Перовић, директор Агенције за луке, потписали су Уговор о обављању лучке делатности на пристаништу „Костолац“. Након тога је костолачкој компанији уручено и Сведочанстрво о упису у регистрар лучких оператера. Поред ових докумената Агенција за управљање лукама је 30. априла, дала сагласност и издала Решење о Одобрењу за обављање лучке делатности „ТЕ – КО Костолац“ као и на Студију економске оправданости изградње пристаништа.

Потписивање уговора

Потписивање уговора

Свечености, организоиваној тим поводом у ПД „ТЕ – КО Костолац“, присуствовали су представници ЕПС-а, локалне самоуправе – града Пожаревца и Градске општине Костолац и чланови пословодства ПД „ТЕ – КО Костолац“.

-Потписивањем овог уговора стварају се предуслови за наставак активности на прикупљању документације за реализацију овог пројекта, али мислим да смо најтежи део пута прешли. Изградњом пристаништа створиће се услови за довоз кречњака неопходног за процес одсумпоравања, довоз неопходне опреме за изградњу блока Б-3 и одвоз нус производа: гипса и пепела, али транспорт угља за шире тржиште. Наравно, желим да се захвалим свима који су нам помогли да решимо све препреке на овом путу, истакао је Горан Хорват директор „ПД „ТЕ – КО Костолац“.

-Данашњи дан је један велики догађај не само за Костолац, већ и нашу агенцију. Изградњом нове луке у Костолцу отварају се и нове привредне могућности у овом крају и ново запошљавање људи. Још увек је пред нама још доста посла, и надам се да ћемо и у наредном периоду успешно сарађивати, рекао је Вук Перовић, директор Агенције за луке.

-Ово је данас једна велика инвестициона победа. Данашњи дан је доказ да се упорним радом могу решити и велики проблеми. Оно што је је 2010. године било везано у „административни чвор“ радом и ангажовањем великог броја људи дошли смо до овог финалног чина потписивања уговора. Зато кажем да је ово данас једна велика инвестициона победа која даје једну нову обавезу Привредном друштву „ТЕ – КО Костолац“. Лука у Костолцу представља један нови привредни садржај у функционисању не само ПД „ТЕ – КО Костолац“ већ и читавог региона, казао је Драган Јовановић, извршни директор ЕПС-а за енергију.

Реализација пројекта, која треба да отпочне на јесен ове године, један је од пет пројеката у оквиру Прве фазе Пакет пројеката Термоелектране „Костолац Б“, која се од 2012. године реализује из кредита кинеске „Ексим“ банке, а на основу међудржавног споразума између Народне Републике Кине и Републике Србије.

Гости на свечаности

Гости на свечаности

Лука „Костолац“ простираће се на површини од 15 хектара. Имаће три оперативна кеја за утовар и истовар материјала и робе у укупној дужини од 220 метара. Дуж обале канала расхладне воде, који је повезан са Дунавом, од акваторијума до „Беле лађе“ у дужини од 500 метара резервисан је простор за комерцијалну лучку делатност намењен локалној самоуправи. На Дунаву ће бити изграђено везиште за барже, а низводно од мотела „Дунавски драгуљ“ и међународно пристаниште.

Подели са другима: Facebook Twitter