Почетак » Актуелно
 

Изложба “Логор Бањица 1941-1944 – заточеници из Пожаревца и Браничевског округа” у Клубу Гарде Војске Србије у Београду

Изложба “Логор Бањица 1941-1944 – заточеници из Пожаревца и Браничевског округа”, Историјског архива Пожаревац и Историјског архива Београда, свечано је отворена у Клубу Гарде Војске Србије у Београду, у присуству високих војних званица на челу са командантом Гарде Војске Србије генерал-мајором Миломиром Тодоровићем.

На свечаности отварања изложбе аудиторијуму се обратила др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и коауторка изложбе.

Изложбу је отворио командант Гарде Војске Србије генерал-мајор Миломир Тодоровић, који је, између осталог, подвукао значај овог архивског пројекта, уједно предајући књигу “За краљеве гардисте” из 1921. године, Историјском архиву Пожаревац, у знак сећања на боравак у Гарди и успешну сарадњу.

Изложено је 78 архивских докумената и фотографија на паноима-цирада, 17 експоната у витринама, 4 макете књига притвореника Бањичког логора на сталцима, монитор са блоковима фотографија и факсимилима докумената припадника немачких и српских квислиншких представника власти; фотографије спољашњег изгледа логора и унутрашњости, са снимцима ходника, врата соба и крвавог степеништа; фотографије заточеника са подручја Пожаревца и Браничевског округа, фотографије асанације терена (стрелиште у Јајинцима) и фотографије ексхумације, идентификације и сахране жртава логора Бањица.

Изложба гостује у Клубу Гарде Војске Србије у Београду до средине априла 2018. године.

Подели са другима: Facebook Twitter