Почетак » Актуелно » О Граду
 

Изложба поводом јубилеја Покрета горана

Природа – вечита инспирација

Пожаревац је као колевка Покрета горана заслужио да баш у том граду, где је изведена и прва радна акција младих ове организације, буде отворена изложба посвећена 55. годишњици Покрета горана Србије. У холу Центра за културу поставку уметничких дела је отворио градоначелник Пожаревца Миомор Илић, након чега се испред организатора изложбе обратио секретар Покрета горана Србије Мирослав Михајловић.

Отварање изложбе

Отварање изложбе

Градоначелник Илић, истакао је да су горани Србије за протеклих 55 година окренули нову страницу у животу пошумЉавања голети и обнови шумског фонда у Србији, и додао:

-Они су остали забележили светлосним и сликарским записом великих ентузијаста и ЉубитеЉа природе. Уметници на сликарским делима документују и сведоче о временским, духовним и уметничким координацијама тадашњег и садашњег тренутка и хронолошки нам разврставају труд и залагање горанских бригада. Њихова дела нам 2015. године употпуњују овај јубилеј постојања и рада Покрета горана Србије. Различите тенденције, међу изложеним сликарским радовима чине ову изложбу атрактивном и разноврсном, али говоре о богатству и стању поетике и природе и дају велики допринос обележавању Дана Покрета горана Србије и Светског дана шума.

Секретар Покрета горана Србије, указао је на то да је поставка у Пожаревцу  ретроспективна изложба слика од прве до двадесете међународне ликовне горанске, и наставио:

– Организатор је Међународне горанске ликовне колоније. Селекцијом је одабрано 55 сликарских радова и 5 скулптура, у контекстру 55 година рада и успешног деловања горана. Изложба је приређена баш у Пожаревцу јер је управо на Чачалици изведена прва горанска акција, 25. октобра 1960. године. Тај датум узет је за Дан Покрета горана Србије.

Подели са другима: Facebook Twitter