Почетак » Актуелно » Култура
 

Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ отворена у Нишу

Поводом обележавања 80 година од демонстрација 27. марта, Априлског рата и уласка окупатора у Ниш (8.април), али и Дана Народног музеја Ниш (1. април), Народни музеј Ниш је, под покровитељством Града Ниша, преузео изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“.

Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и МЦ „Одбрана“ Министарства одбране РС,
и поставио у Галерији „Синагога“ Народног музеја Ниш.

На отварању изложбе су говорили директорка Историјског архива др Јасмина Николић и председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић.

У свом обраћању Мијатовић је поздравио све присутне у име грађана Пожаревца и затим је додао:

“Непосредни повод за посету ове изложбе Нишу објединио је неколико догађаја. Њиме се сећамо уласка окупатора у град Ниш 8. априла 1941. године, али и Априлског рата, као и то да је 80 година прошло од демонстрација 27. марта. Све су то догађаји који су претходили највећем страдању у 20. веку и зато су изложбе попут ове важне, да њима покушамо учинити да се историја не понавља, у оним њеним трагичним деловима. Бројне фотографије, документа и исечци из новина који заједно чине ову изложбу, вратиће нас у прошлост и показати како су и те године протицале онима који су преживели страдања у нашој земљи. Почаствован сам што на том путу чувања сећања, Историјски архив из града из ког долазим има значајну улогу и што ће нам помоћи да се током ове изложбе подсетимо, опростимо али никада не заборавимо.
Такође, драго ми је што је ова изложба сећања и део обележавања великог јубилеја – 88 година од оснивања нишког Народног музеја. Верујем и да ће Нишлије, поштујући све епидемиолошке мере, дати значајан допринос повећању броја оних који су видели ову изложбу, а који до сада износи већ преко 4.000 посетилаца.”

После Ниша, изложба наставља путовање у градове Краљево, Врање, Лесковац…