Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Jubilarne, 20. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”

Ove godine Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ održavaju se dvadeseti  put u Centru za kulturu Požarevac, rečeno je na konferenciji za medije kojoj su, pored selektora Nebojše Bradića, prisustvovali gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, član Gradskog veća zadužen za kulturu Gordan Bojković i direktor Centra Dragi Ivić. Festival počinje 2. aprila, na dan rodjenja barda srpskog glumišta, Milivoja Živanovića, i trajaće do 7. aprila. -Požarevac će od 2. aprila biti prestoni grad glume u Srbiji, a i šire. To će biti prilika da se na sceni Centra za kulturu predstave neka od najznačajnijih ostvarenja srpske pozorišne produkcije”, rekao je Nebojša Bradić, reditelj, selektor festivala i dodao  da je veoma je važno istaći da je “Požarevac grad koji se opredelio za određenu vrstu misije, a to je da čuva tradicionalne vrednosti, da predstavlja nove održavajući tradicionalne manifestacije”.

Konferencija_Milivoje_Z_1

Tokom festivala biće odigrano šest predstava, koje je odabrao reditelj Nebojša Bradić.

„Izbor  predstava baziran je na dobrim tekstovima, pouzdanim rediteljima i motivisanim glumačkim ansamblima“, rekao je Bradić.

Besedu o glumcu govoriće Goran Marković, reditelj.

Festival će otvoriti predstava „Doktor Nušić“, koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor i kruševačkog pozorišta, po komadu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

Druge večeri, na repertoaru je predstava „Kazimir i Karolina“ u režiji Snežane Trišić  („Atelje 212“ ), zatim slede „39 stepenika“  Džona Bekena u režiji Vladimira Aleksića („Boško Buha“), Branislav Nušić „Knjiga druga“ u režiji Anđelke Nikolić ( „Narodno pozorište Beograd“),  „Razbijeni krčag“, režija Igor Vuk Torbica („Jugoslovensko dramsko pozorište“).

Ove godine u  stručnom žiriju su Đurđija Cvetić, dramska umetnica i teatrolozi Milan Zdravković i Petar Zec. Glumac večeri, biraće se nakon svake predstave. Statueta Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića biće uručena pobedniku festivala.

Ovogodišnji budžet festivala iznosi  2.900.000 dinara. Ministarstvo kulture izdvojilo je 300.000 dinara.

Prateći program festivala:

2.april, Veliki hol,19.30, Izlozba “Pozorište u fotografskoj umetnosti – Međunarodni trijenale”

3.april, 18h, Mala sala, Promocija Sabranih dramskih dela Jovana Sterije Popovića

4.april, 12h, Mala sala, Predstava za decu  “Carevo novo odelo”

6.april, 18h Mala sala, Promocija specijalnog broja časopisa “Braničevo”, posvećenog Slobodanu Stojanoviću, dramskom autoru i scenaristi.

Ulaznice su u prodaji od 17. marta, po ceni  od 500 dinara.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter