Почетак » Актуелно » О Граду
 

Јубиларне, 20. Глумачке свечаности “Миливоје Живановић”

Ове године Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ одржавају се двадесети  пут у Центру за културу Пожаревац, речено је на конференцији за медије којој су, поред селектора Небојше Брадића, присуствовали градоначелник Пожаревца Миомир Илић, члан Градског већа задужен за културу Гордан Бојковић и директор Центра Драги Ивић. Фестивал почиње 2. априла, на дан родјења барда српског глумишта, Миливоја Живановића, и трајаће до 7. априла. -Пожаревац ће од 2. априла бити престони град глуме у Србији, а и шире. То ће бити прилика да се на сцени Центра за културу представе нека од најзначајнијих остварења српске позоришне продукције”, рекао је Небојша Брадић, редитељ, селектор фестивала и додао  да је веома је важно истаћи да је “Пожаревац град који се определио за одређену врсту мисије, а то је да чува традиционалне вредности, да представља нове одржавајући традиционалне манифестације”.

Konferencija_Milivoje_Z_1

Током фестивала биће одиграно шест представа, које је одабрао редитељ Небојша Брадић.

„Избор  представа базиран је на добрим текстовима, поузданим редитељима и мотивисаним глумачким ансамблима“, рекао је Брадић.

Беседу о глумцу говориће Горан Марковић, редитељ.

Фестивал ће отворити представа „Доктор Нушић“, копродукција Народног позоришта Сомбор и крушевачког позоришта, по комаду Бранислава Нушића у адаптацији и режији Кокана Младеновића.

Друге вечери, на репертоару је представа „Казимир и Каролина“ у режији Снежане Тришић  („Атеље 212“ ), затим следе „39 степеника“  Џона Бекена у режији Владимира Алексића („Бошко Буха“), Бранислав Нушић „Књига друга“ у режији Анђелке Николић ( „Народно позориште Београд“),  „Разбијени крчаг“, режија Игор Вук Торбица („Југословенско драмско позориште“).

Ове године у  стручном жирију су Ђурђија Цветић, драмска уметница и театролози Милан Здравковић и Петар Зец. Глумац вечери, бираће се након сваке представе. Статуета Миливоја Живановића, рад вајара Јована Солдатовића биће уручена победнику фестивала.

Овогодишњи буџет фестивала износи  2.900.000 динара. Министарство културе издвојило је 300.000 динара.

Пратећи програм фестивала:

2.април, Велики хол,19.30, Излозба “Позориште у фотографској уметности – Међународни тријенале”

3.април, 18х, Мала сала, Промоција Сабраних драмских дела Јована Стерије Поповића

4.април, 12х, Мала сала, Представа за децу  “Царево ново одело”

6.април, 18х Мала сала, Промоција специјалног броја часописа “Браничево”, посвећеног Слободану Стојановићу, драмском аутору и сценаристи.

Улазнице су у продаји од 17. марта, по цени  од 500 динара.

Подели са другима: Facebook Twitter