Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Književnici iz Italije u Požarevcu

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić priredio je, u svečanoj sali Gradskog zdanja, prijem za predstavnike Udruženja kulturnih poslenika „Verbumlandiart“ iz Italije koji će boraviti tokom naredna tri dana u ovom kraju i njihove domaćine – članove Udruženja ljubitelja knjige „Majdan“ iz Kostolca. Razlog posete je promocija zajedničke zbirke pesama srpskih i italijanskih stvaralaca pod nazivom „Prekretnica“. Osim promocije prve knjige u Kostolcu, prijateljstvo između udruženja književnih stvaralaca biće učvršćeno potpisivanjem protokola o saradnji.

Sa prijema književnika

Sa prijema književnika

Predsednik Skupštine grada Bojan Ilić je ovom prilikom rekao da su naši sugrađani svedoci da grad Požarevac u poslednje vreme intezivno inicira saradnju sa predstavnicima stranih država, sa željom da se postignu dva cilja, učvrste stara i steknu nova prijateljstva ali i da se započne privredna saradnja.

-Današnji susret sa našim prijateljima iz Italije je naša težnja ka još jednom cilju, koji želimo da ostvarimo a koga po značaju, stavljamo rame uz rame sa razvojem ekonomije a to je kultura. Požarevačka umetnica Milena Pavlović Barili je u Evropi svojim slikama i kostimima koje je kreirala proslavila je naš grad  između dva Svetska rata, a takođe se oprobala u književnosti. Pored toga što je Milena je bila ćerka italijanskog kompozitora i pesnika Bruna Barilija, ona se na italijanskom jeziku često izražavala u svojim pesmama. Siguran sam da bi ona danas bila srećna i zadovoljna zbog potpisivanja protokola o saradnji između naših i kulturnih poslenika iz Italije, države koja je domovina njenog oca, rekao je Ilić.

Sa prijema književnika

Sa prijema književnika

Tokom trodnevnog boravka u gradu Požarevcu, predstavnici Udruženje kulturnih poslenika „Verbumlandiart“, u pratnji Ljubitelja knjige „Majdan“ iz Kostolca, obići će Gradsku galeriju, Narodni muzej, Etno park na Tulbi, Arheološko nalazište Viminacijum i Ramsku tvrđavu na Dunavu kod Velikog Gradišta.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter