Почетак » Актуелно » О Граду
 

Књижевници из Италије у Пожаревцу

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић приредио је, у свечаној сали Градског здања, пријем за представнике Удружења културних посленика „Вербумландиарт“ из Италије који ће боравити током наредна три дана у овом крају и њихове домаћине – чланове Удружења љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца. Разлог посете је промоција заједничке збирке песама српских и италијанских стваралаца под називом „Прекретница“. Осим промоције прве књиге у Костолцу, пријатељство између удружења књижевних стваралаца биће учвршћено потписивањем протокола о сарадњи.

Са пријема књижевника

Са пријема књижевника

Председник Скупштине града Бојан Илић је овом приликом рекао да су наши суграђани сведоци да град Пожаревац у последње време интезивно иницира сарадњу са представницима страних држава, са жељом да се постигну два циља, учврсте стара и стекну нова пријатељства али и да се започне привредна сарадња.

-Данашњи сусрет са нашим пријатељима из Италије је наша тежња ка још једном циљу, који желимо да остваримо а кога по значају, стављамо раме уз раме са развојем економије а то је култура. Пожаревачка уметница Милена Павловић Барили је у Европи својим сликама и костимима које је креирала прославила је наш град  између два Светска рата, а такође се опробала у књижевности. Поред тога што је Милена је била ћерка италијанског композитора и песника Бруна Барилија, она се на италијанском језику често изражавала у својим песмама. Сигуран сам да би она данас била срећна и задовољна због потписивања протокола о сарадњи између наших и културних посленика из Италије, државе која је домовина њеног оца, рекао је Илић.

Са пријема књижевника

Са пријема књижевника

Током тродневног боравка у граду Пожаревцу, представници Удружење културних посленика „Вербумландиарт“, у пратњи Љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца, обићи ће Градску галерију, Народни музеј, Етно парк на Тулби, Археолошко налазиште Виминацијум и Рамску тврђаву на Дунаву код Великог Градишта.

Подели са другима: Facebook Twitter