Početak » Aktuelno » Kultura
 

Koncertom Radeta Šerbedžije otvoren “Viminacijum fest”

U arheološkom parku Viminacijum otvoren je pozorišni festival “Viminacijum fest – mitovi stari i novi”.

Festival je otvoren koncertom Radeta Šerbedžije i benda “Zapadni kolodvor”, a do 30. juna publika će na različitim lokacijama arheloškog parka biti u prilici da vidi 5 predstava u takmičarskom delu i jednu koja će biti igrana u čast pobednika.

Pre nastupa Radeta Šerbedžije, manifestacija je otvorena svečanom pesmom “Vostani Serbie” u izvođenju hora “Barilli”, a publici su se obratili predsednik požarevačke skupštine Bojan Ilić, direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić i direktor arheološkog parka Miomir Korać.

Predsednik požarevačkog parlamenta Bojan Ilić je ovom prilikom istakao da smo svedoci da zidine i objekti ovog starog rimskog grada, zahvaljujući arheološkim iskopavanjima dr Koraća polako oživljavaju:

Bojan Ilić

”Zahvaljujući ovom festivalu, impresija je da Viminacijum oživljava i duhovno, podsećajući nas tako da su kultura i umetnost večni, i da su na ovom mestu još vekovima ranije imali plodno tle. Požarevac je još ranije imao značajna kulturna okupljanja koja su inspirisana velikim umetnicima poput Milene Pavlović Barili i Milivoja Živanovića. Vremenom su ona našla svoje mesto u kalendaru ljubitelja umetnosti, ne samo u Požarevcu već i šire. Prošle godine sa velikim zadovoljstvom smo prigrlili ideju o osnivanju novog pozorišnog festivala, po mnogo čemu jedinstvenog u ovom delu Evrope. „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“ se održava na lokaciji koja je u isto vreme i jedno od najznačajnijih mesta velikog Rimskog carstva na Balkanu. Viminacijum, nekadašnji veliki grad i vojni logor, beleže hroničari, imao je i razvijenu kulturnu i umetničku scenu. Na tim temeljima, prošle godine započeta je nova tradicija da se pozorište, u svom punom sjaju, ponovo nađe u Viminacijumu. Taj sjaj ove godine potvrđuje i selekcija predstava, kao i koncert Radeta Šerbedžije, koji će večeras nastupiti sa orkestrom „Zapadni kolodvor“. Smatram sve nas koji ćemo, iz večeri u veče, pratiti ovu vanvremensku pozorišnu magiju, izuzetno privilegovanim. Uveren sam da ćemo odavde poneti uspomene za ceo život, a prva od njih biće ovo sjajno veče velikog Radeta Šerbedžije.”

dr Miomir Korać

Grad Požarevac, Centar za kulturu Požarevac i Arheološki park „Viminacijum“ su, po rečima dr Miomira Koraća, direktora Arheološkog parka „Viminacijum“, tri parke (suđaje) festivala, koje su smislile sjajno ime uz Viminacijum fest i podnaslov „Mitovi stari i novi“ i da smo napravili sve uslove da jednoga dana može biti naš Edinburg. Ni Edinburg nije postao odmah, treba da pokrenemo sve svoje snage da napravimo ovaj festival evropskim.

Sve predstave se igraju od 21 čas. Za publiku iz Požarevca je obezbeđen autobuski prevoz u 20 časova ispred hotela „Dunav“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter