Почетак » Актуелно » Култура
 

Концертом Радета Шербеџије отворен „Виминацијум фест“

У археолошком парку Виминацијум отворен је позоришни фестивал “Виминацијум фест – митови стари и нови”.

Фестивал је отворен концертом Радета Шербеџије и бенда “Западни колодвор”, а до 30. јуна публика ће на различитим локацијама архелошког парка бити у прилици да види 5 представа у такмичарском делу и једну која ће бити играна у част победника.

Пре наступа Радета Шербеџије, манифестација је отворена свечаном песмом “Востани Сербие” у извођењу хора “Барилли”, а публици су се обратили председник пожаревачке скупштине Бојан Илић, директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић и директор археолошког парка Миомир Кораћ.

Председник пожаревачког парламента Бојан Илић је овом приликом истакао да смо сведоци да зидине и објекти овог старог римског града, захваљујући археолошким ископавањима др Кораћа полако оживљавају:

Бојан Илић

”Захваљујући овом фестивалу, импресија је да Виминацијум оживљава и духовно, подсећајући нас тако да су култура и уметност вечни, и да су на овом месту још вековима раније имали плодно тле. Пожаревац је још раније имао значајна културна окупљања која су инспирисана великим уметницима попут Милене Павловић Барили и Миливоја Живановића. Временом су она нашла своје место у календару љубитеља уметности, не само у Пожаревцу већ и шире. Прошле године са великим задовољством смо пригрлили идеју о оснивању новог позоришног фестивала, по много чему јединственог у овом делу Европе. „Виминацијум фест – митови стари и нови“ се одржава на локацији која је у исто време и једно од најзначајнијих места великог Римског царства на Балкану. Виминацијум, некадашњи велики град и војни логор, бележе хроничари, имао је и развијену културну и уметничку сцену. На тим темељима, прошле године започета је нова традиција да се позориште, у свом пуном сјају, поново нађе у Виминацијуму. Тај сјај ове године потврђује и селекција представа, као и концерт Радета Шербеџије, који ће вечерас наступити са оркестром „Западни колодвор“. Сматрам све нас који ћемо, из вечери у вече, пратити ову ванвременску позоришну магију, изузетно привилегованим. Уверен сам да ћемо одавде понети успомене за цео живот, а прва од њих биће ово сјајно вече великог Радета Шербеџије.”

др Миомир Кораћ

Град Пожаревац, Центар за културу Пожаревац и Археолошки парк „Виминацијум“ су, по речима др Миомира Кораћа, директора Археолошког парка „Виминацијум“, три парке (суђаје) фестивала, које су смислиле сјајно име уз Виминацијум фест и поднаслов „Митови стари и нови“ и да смо направили све услове да једнога дана може бити наш Единбург. Ни Единбург није постао одмах, треба да покренемо све своје снаге да направимо овај фестивал европским.

Све представе се играју од 21 час. За публику из Пожаревца је обезбеђен аутобуски превоз у 20 часова испред хотела „Дунав“.

Подели са другима: Facebook Twitter