Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Konstituisano Gradsko veće Požarevca

Najavljen dinamičan tempo

Nakon sednice Skupštine grada Požarevca, održana je i konstitutivna sednica  Gradskog veća na kojoj je najavljen veoma dinamičan tempo rada ovog organa izvršne vlasti  i to uglavnom u popodnevnim časovima posle radnog vremena. Ovom režimu rada će se pribeći pošto je utvrđeno da grad Požarevac umnogome zaostaje za drugim gradovima i da postoji dosta nagomilanih problema od kojih neki postoje već decenijama. Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, članovi Gradskog veća, načelnici odeljenja i ostali funkcioneri moraju raditi efikasno tokom radnog vremena. Koliko će ovakva situacija trajati zavisi od  brzine kojom budu rešavani problemi.

Sa prve sednice novog Gradskog veća

Sa prve sednice novog Gradskog veća

Naknade članovima Gradskog veća za sednice i prekovremeni rad su ukinute, a gradonačelnik Bane Spasović je pozvao načelnike odeljenja da se odreknu svojih naknada. Jedino će službenici imati pravo za naknde za prekovremeni rad.

-Ovo Gradsko veće mora da ima energiju da izvuče grad iz problema i birao sam tim po energiji, stručnosti, znanju i volji da ih rešavaju i gledao sam da to budu veoma operativni ljudi koji  vole svoj grad iznad svega, podvukao je gradonačelnik.

Na sednici su podeljeni resori članovima veća: Saša Pavlović zamenik gradonačelnika  dobio je resor javnih preduzeća, a Vesna Pejić će se idalje baviti prosvetom, obrazovanjem i zdravstvom. Dragan Kostić zadužen je za komunalnu infrastrukturu i saobraćaj, Ivan Jović za društvene delatnosti i socijalna pitanja, a Srđan Radovanović za Gradsku opštinu Kostolac i mesne zajednice. Aleksandru Stojanoviću pripao je resor poljoprivrede, Ani Miljanić sport, omladina i turizam, a Dejanu Krstiću nevladine organizacije, kultura i informisanje. Dragan Radovanović vodiće resor privrede i finansija, Marko Milojević preduzetništvo, a mr Vladimir Petrović urbanizam i zaštitu životne sredine.

Gradonačelnik uvodi novine u rad Gradske uprave, a posebno Gradskog veća. Članovi Gradskog veća radiće sa odeljenima uprave srodnim njihovom zaduženju. Oni će biti inicijatori i predlagači akata a na svakom aktu biće ime resornog člana veća za određenu oblast. Članovi Gradskog veća imaće zarade u rangu načelnika odeljenja, shodno novim odgovornostima koje dobijaju.

-Od svih članova Gradskog veća tražiću punu odgovornost bez obzira na stranačku pripadnost. Nadam se da će veće raditi složno i jedinstveno. U skladu sa utvrđenim stanjem predstoji nam veoma ozbiljan rad i za nas neće postojati radno vreme. To nije floskula, tako će se raditi. Izbegavaću zakazivanje sednica gradskog veća vikendom osim ako nešto je veoma hitno. Na predstojećoj sednici Skupštine grada biće rebalans budžeta. Rebalans je trebalo usvojiti  pre tri meseca ali to nije učinjeno usled mnogobrojnih objektivnih ali i subjektivnih razloga za nečinjenje, podvukao je gradonačelnik Spasović.

Rebalans je neophodan zbog deblokade budžetskih korisnika javnih preduzeća i ustanova. Nakon ovog pristupiće se izradi još jednog – do sredine juna. Upravljaćemo kapitalnim investicijama. Trenuto su u opticaju 102 kapitalne investicije a pojedine se prepisuju iz godine u godinu.

-Tražićemo od direktora javnih preduzeća da odgovaraju za izvršenje porograma i to neće ostati samo na papiru. Vrlo brzo, ukoliko ne budu sprovedene javne nabavke za investicije,  tražiću obrazloženje zašto se provlače godinama i ne realizuju, bio je kategoričan Spasović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter