Почетак » Актуелно » О Граду
 

Конституисано Градско веће Пожаревца

Најављен динамичан темпо

Након седнице Скупштине града Пожаревца, одржана је и конститутивна седница  Градског већа на којој је најављен веома динамичан темпо рада овог органа извршне власти  и то углавном у поподневним часовима после радног времена. Овом режиму рада ће се прибећи пошто је утврђено да град Пожаревац умногоме заостаје за другим градовима и да постоји доста нагомиланих проблема од којих неки постоје већ деценијама. Градоначелник, заменик градоначелника, чланови Градског већа, начелници одељења и остали функционери морају радити ефикасно током радног времена. Колико ће оваква ситуација трајати зависи од  брзине којом буду решавани проблеми.

Са прве седнице новог Градског већа

Са прве седнице новог Градског већа

Накнаде члановима Градског већа за седнице и прековремени рад су укинуте, а градоначелник Бане Спасовић је позвао начелнике одељења да се одрекну својих накнада. Једино ће службеници имати право за накнде за прековремени рад.

-Ово Градско веће мора да има енергију да извуче град из проблема и бирао сам тим по енергији, стручности, знању и вољи да их решавају и гледао сам да то буду веома оперативни људи који  воле свој град изнад свега, подвукао је градоначелник.

На седници су подељени ресори члановима већа: Саша Павловић заменик градоначелника  добио је ресор јавних предузећа, а Весна Пејић ће се идаље бавити просветом, образовањем и здравством. Драган Костић задужен је за комуналну инфраструктуру и саобраћај, Иван Јовић за друштвене делатности и социјална питања, а Срђан Радовановић за Градску општину Костолац и месне заједнице. Александру Стојановићу припао је ресор пољопривреде, Ани Миљанић спорт, омладина и туризам, а Дејану Крстићу невладине организације, култура и информисање. Драган Радовановић водиће ресор привреде и финансија, Марко Милојевић предузетништво, а мр Владимир Петровић урбанизам и заштиту животне средине.

Градоначелник уводи новине у рад Градске управе, а посебно Градског већа. Чланови Градског већа радиће са одељенима управе сродним њиховом задужењу. Они ће бити иницијатори и предлагачи аката а на сваком акту биће име ресорног члана већа за одређену област. Чланови Градског већа имаће зараде у рангу начелника одељења, сходно новим одговорностима које добијају.

-Од свих чланова Градског већа тражићу пуну одговорност без обзира на страначку припадност. Надам се да ће веће радити сложно и јединствено. У складу са утврђеним стањем предстоји нам веома озбиљан рад и за нас неће постојати радно време. То није флоскула, тако ће се радити. Избегаваћу заказивање седница градског већа викендом осим ако нешто је веома хитно. На предстојећој седници Скупштине града биће ребаланс буџета. Ребаланс је требало усвојити  пре три месеца али то није учињено услед многобројних објективних али и субјективних разлога за нечињење, подвукао је градоначелник Спасовић.

Ребаланс је неопходан због деблокаде буџетских корисника јавних предузећа и установа. Након овог приступиће се изради још једног – до средине јуна. Управљаћемо капиталним инвестицијама. Тренуто су у оптицају 102 капиталне инвестиције а поједине се преписују из године у годину.

-Тражићемо од директора јавних предузећа да одговарају за извршење порограма и то неће остати само на папиру. Врло брзо, уколико не буду спроведене јавне набавке за инвестиције,  тражићу образложење зашто се провлаче годинама и не реализују, био је категоричан Спасовић.

Подели са другима: Facebook Twitter