Početak » Aktuelno
 

Kori Udovički posetila Požarevac povodom primene novog Zakona o opštem i upravnom postupku

Još uvek primetan oprez

Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, povodom primene Zakona o opštem upravnom postupku kao i budućih zakonskih rešenja koja se tiču finansiranja lokalnih samouprava, posetila je i Požarevac. Udovički je razgovarala sa funkcionerima lokalne samouprave a potom obišla matičnu službu u ovom gradu.

kori_1

-U Požarevcu sam danas u sklopu sa planom obilaska lokalnih samouprava u Srbiji, prateći primenu propisa o novom zakonu o opštem upravnom postupku, prema kojima građanima država ne sme da traži uverenja i dokaze o činjenicama koje sama država ima u svojim evidencijama. Ako već imate ličnu kartu, još ste i tu, zar je potrebno i da podnosite uverenja da li ste upisani u matičnu knjigu rođenih. Lična karta je isprava i sve činjenice u njoj su činjenice koja država garantuje, i nema potrebe da ona traži još informacija“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Po njenim rečima, postoji period uhodavanja uprave u razmeni podataka.

-Vrlo je važno da uprave ovaj zadatak švate ozbiljno, one su profesionalne bez obzira na političke promene koje se u ovom trenutku dešavaju. Načelnici uprava moraju da sprovedu sve postupke iz naših uputstava iz kojih će biti detaljno upoznati sa tim koja su nova prava građana i nove obaveze za upravu“, istakla je Udovički.

Udovički kaže, da ne želi da se građanima govori, da će ukoliko sami donesu uverenja, proces ići brže. To nije prihvatljivo i potrebno je da se svaka uprava sastane, dogovori i jasno istakne obaveštenja za koje su usluge potrebne koja uverenja a za koja više građani neće morati da podnose ponovne i dodatne informacije koja država već ima.

U obilasku odelenja matične službe

U obilasku odelenja matične službe

-Očekujemo i da u kratkom  roku i u Požarevcu sve te pripreme do kraja budu obavljene, tako da apelujem na građane Požarevca da očekuju i traže od svoje uprave nov način postupanja.

Što se tiče ostalih lokalnih samouprava, situacija je takva da varira. Ova odredba o zakonu je data da se za tri meseca promeni ponašanje i usvoji, bez obzira na to da li postoji elektronska razmena podataka koja u mnogim mestima ne postoji ili nije dovoljno razvijena, dodala je.

Kako je ministarka Udovički još izjavila, upoznati su da postoje lokalne samouprave koje su ovu vrstu saradnje uspostavile već i da je to stvar organizacije posla i švatanja, tako da je važno je da  promovišemo svet da ovo nije elektronska uprava, neće se na nju čekati već je potrebno da se promeni logika ponašanja.

Danas pored Požarevca, bili smo u Kragujevcu, a posetićemo i Veliko Gradište.

-Kragujevac je spremniji, ali postoji zadrška koja se odnosi na to, da će upravne inspekcije i dalje tražiti neke procedure i dokaze, za koje im je ministarstvo već reklo da tako neće biti. Smatram da je najbolje da sada uputimo inspekciju u što veći broj lokalnih samouprava i da one same potvrde šta će ubuduće traziti a šta ne“, dodala je.

kori_3

Što se tiče Požarevca, Udovički je istakla da je primetila veći oprez i relativno mali broj onih zahteva koji građani podnose bez da ih sami donose, što je svugde bio slučaj prvih dana. Rekla je da iz dana u dan moramo da očekujemo sve veći broj građana koji znaju da ne moraju više da troše vreme na dodatna dokumenta.

Lokalnim samoupravama su poslati primeri kako se rešavaju sve dileme  i uputstva, a takođe biće otvoren i sajt koji će biti dostupan od ponedeljka dobrauprava.rs i očekujemo da se građani obrate, ako smatraju da je usluga  dobra ili ne.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter