Почетак » Актуелно » О Граду
 

Крај споменика палим родољубима на Чачалици

Обележен Дан устанка против фашизма

Полагањем венаца на Спомен обележје палим и стрељаним борцима и родољубима на Чачалици, обележене су 74 године од Дана устанка против фашистичких окупатора у Другом светском рату. У част жртава Другог светског рата венце су положиле и одале пошту делегације Града Пожаревца, СУБНОР-а, ГО Социјалистицке партије и Удружење потомака ратника 1912. до 1920. града Пожаревца.

Spomenik_cacalica_1

Драган Лазовић, испред СУБНОР –а је овом приликом рекао, да је на тај дан пре 74 године, пукла прва устаничка пушка у Србији.

-У малој варошици Бела Црква код Ваљева, Жикица Јовановић Шпанац је убио два жандарма, који су у то време били припадници окупационе власти. Од тог тренутка, Србијом и осталим деловима Југославије, распламсао се устанак, који је довео до ослобођења 1944. односно 1945. године. Окупили смо се овде, да се подсетимо на тај дан, да полагањем венаца на Споменик стрељаним  родољубима од 1941. до 1944. године, покажемо да историјске датуме не треба заборавити иако они више нису у календару државних празника, рекао је Лазовић.

Spomenik_cacalica_2

Иначе, у борби против фашизма учествовало је 110 милиона људи из 41 државе, док је страдало од 55 до 60 милиона људи, што је највећи број жртава у историји ратовања. На подручју бивше Југославије 300.000 бораца погинуло је у Другом светском рату.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter