Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Laureat Vojin Ćetković

Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“

Glumac Vojim Ćetković je postao laureat glavne nagrade na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu koje se održavaju već 21. godinu u čast slavnog glumca u njegovom rodnom. On je Otela, kojeg je igrao u istoimenom komadu Vilijema Šekspira proveo od najveće ljubavi, do tragedije, preko svih boja zavisti, ljubomore, strasti i mržnje. Kako kaže, ponosan je što je nagradu koja nosi ime jednog od najboljih tumača Šekspira, dobio baš za ovu ulogu Otela.

Najuspešnijem glumcu nagradu uručio gradonačelnik Miomir Ilić

Najuspešnijem glumcu nagradu uručio gradonačelnik Miomir Ilić

-Kad se dobijaju nagrade, uvek nekako zakasniš za neke uloge koje misliš da si dobro uradio, pa onda te uloge koje misiš da si dobro uradio često budu ne najbolje tvoje uloge po mišljenju drugih, ali ovde se nekako poklopilo, i to u godini Šekspira“, kaže Ćetković.

Predstava Otelo Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojoj gotovo da nema scenografije, u potpunosti nošena na plećima glumaca i izgovorenom tekstu gurnula je Ćetkovića u prvi plan zirija.

-Nije bilo teško dati tu nagradu, s obzirom na to da je on na jedan autentičan način i sebi vrlo svojstven i osoben način doneo ovaj lik. Tako da je bilo vrlo lako i jednoglasna je bila odluka“, objasnila je članica žirija, glumica Ana Sofrenović.

milivoje_1

U toku festivala održano je veče posvećeno Đurđiji Cvetić, dugogodišnjoj selektorki festivala i glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću. Njegov kolega Svetozar Cvetković kaže da je kod Đuze sve bilo drugačije, jer on ništa nije predstavljao i glumio, on je bio to. „On je jednostavno živeo svoj život na sceni i iz tog života na sceni je izlazilo sve ono što on duboko oseća“.

milivoje_2

Na ovogodišnjim Glumačkim svečanostima predstavu Majstori, majstori pozorišta Boško Buha publika je doživela nostalgično. Zbog predstave Pijani Ateljea 212 sigurno su preispitali svoje ja. Sava Odžačar iz Klaustrofobične komedije Zvezdara teatra u prvi plan stavio je male, obične ljude, a Rodoljupci Narodnog pozorišta podsetili su na lažne patriote. Festival je zatvoren predstavom Govorna mana po tekstu i u režiji Gorana Markovića koja je izvedena u saradnji Zvezdara teatra iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Prištine.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter