Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Marko Milenković odbranio titutlu Ljubičevskog viteza

Marko Milenković bio je i vitez na prošlogodišnjim 53. LjKI i prava je retkost da na Ljubičevskim igrama vitez odbrani titulu, što je ove godine učinio Marko Milenković, kome je ovo ukupno treća titula viteza.

Marko je bio uspešan u svim disciplinama i potpuno zasluženo odbranio titulu u jedinstvenoj disciplinmi u svetu Ljubičevskom višeboju. Maksimalni rezultat u bacanju topuza i gađanju lukom i strelom su samo nagovestili, a kurirsko jahanje potvrdilo da će plašt i sablja ostati u posedu Milenkovića. Iako su teoretski ostali mogli da ga sustignu i posle toga, hladnokrvnost ovog izuzetnog jahača garantovala je da će on ponovo pobediti. Iako je imao maksimalan učinak i u bacanju koplja i seči sabljom, ostaće zapamćen podatak da je Marko Milenković na 54. Ljubičevskim konjičkim igrama ostvario najbolji rezultat u kurirskom jahanju od njihovog početka. Marko je stigao do torbice, zamenio je i vratio se za neverovatnih 24,28 sekundi.

Viteško znamenje mu je predao gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović. Proglašenjem Ljubičevskog viteza, završene su ove LjKI, ali kao što su rekli predstavnici države koji su tokom Igara dolazili u Požarevac, već kreću pripreme za naredne, jubilarne, 55. Ljubičevske konjičke igre.

Nagradni fond za ljubičevski višeboj u polufinalu iznosio je 250.000, a u finalu 1,25 miliona dinara. Novi ljubičevski vitez osvojio je 625.000 dinara, viteški plašt i sablju na kojoj je ugravirano “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti”.

U najvažnijoj trci na hipodromu u Požarevcu u finalnom danu 54. Ljubičevskih konjičkih igara u trci “Kup Ljubičeva” koja je i ujedno najprestižnija trka u Srbiji pobedu je odnelo grlo koje predstavlja grad Požarevac “Red batler” sa džokejom Milošem Milojevićem. Nagradni fond za pobedničko grlo je čak milion dinara.

U glavnoj kasačkoj trci pobedila je Bea Kivitshof sa Milanom Tasićem u sulkama, sinom vlasnika grla. U ovoj trci oboren je rekord staze.

I pored lošeg vremena Požarevljani i gosti su ipak došli na Hipodrom najviše ih je bilo baš kada su nastupali višebojci.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je istakao da je zadovoljan kako je sve proteklo i pored lošeg vremena. Pogotovo je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana Požarevca ali i iz drugih delova Srbije i inostranstva posetio Požarevac tokom defila u petak a pogotovo tokom koncerta Zdravka Čolića gde je bilo oko 35.000 ljudi:

„To znači da ova manifestacija i te kako ima kapacitet. Ljubičevski višeboj je izuzetno takmičenje, videlo se da su uložili svu snagu da pobede. Siguran sam da će naredne igre biti još bolje. Na prethodne dve manifestacije postavii smo nove stadarde, kakvi nisu bili za 15 godina. Siguran sam da će 55. LjKI biti organizovane na rekontruisanom Hipodromu. Već sada je formiran organizacioni odbor na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić i krećemo sa radom odmah u septembru“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter