Početak » Aktuelno
 

Međunarodni seminar: SEE MIKTA

Prošle nedelje u organizaciji NALED i ambasade MIKTA zemalja – Meksiko, Indonezija, Koreja, Turska i Australija, organizovali su međunarodni seminar o inovacijama i preduzetništvu.

Nj. E. ambasador Meksika Marco Antonio Garcia Blanco, Igor Savić iz Australijsko-privredne komore i Sung-gi Lee iz KOTRE u Beogradu, predstavili su najbolje prakse u kreiranju ekosistema za startup, dok su svoja iskustva o investiranju u inovacije podelili stručnjaci Reinhard Scholl iz ITU i Felix Petersen iz Samsung NEXT.

O značaju razvoja startup kompanija govorili su i Lim Jung Wook iz Koreje i Vukašin Stojkov iz Srbije. Jedan od diskutanata na ovom skupu bio je i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je i član Izvršnog odbora NALED-a.

Start-up preduzetnici u Srbiji mogu da budu globalno uspešni i privuku velike investicije ukoliko se fokusiraju na razvoj softvera i proizvoda koji prave velike promene u životima građana i rešavaju dosad nerešene probleme, a podrška države ključna je za stvaranje povoljnog ekosistema za razvoj start-up zajednice.

Renomirani svetski stručnjaci koje je u Beogradu okupio međunarodni seminar „SEE MIKTA – Inovacije i preduzetništvo“, uz pohvale za srpski IT sektor izneli su i niz sugestija.

Seminar je otvorio Nj.E. Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji, a učesnicima se obratio i Nj.E. Marco Antonio Garcia Blanco, ambasador Meksika u Srbiji koji je govorio o meksičkim iskustvima u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i preduzetničkog društva.

Jedan od novih izvora finansiranja jesu velike korporacije poput Samsung NEXT-a koje putem ulaganja, mentorstva, tehničke i stručne podrške ili obezbeđivanja prostora za rad pomažu malima da razviju proizvode, sa mogućnošću da ih kasnije i kupe. Direktor Samsung NEXT-a Felix Petersen izneo je i nekoliko neuobičajenih predloga vladama.

„Start-up inicijative su dobre, kao i inicijative za razvoj e-uprave, ali ključno je da cene zakupa prostora budu niske, a još važnije da preduzetnici rade na mestu koje je kul za život“, rekao je Petersen.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da će inicijative poput poreskog oslobođenja u prvoj godini poslovanja, reforme sistema paušalnog oporezivanja, kao i izrada registara neporeskih nameta i procedura biti prvi koraci u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za start-up i pomoći da podstaknemo inovativnost i kreativnost mladih u Srbiji.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je na ovom skupu govorio o tome da je Grad Požarevac u 2017. godini jedan od prvih gradova u Srbiji koji je krenuo u susret privrednicima usvajajući Program lokalnog ekonomskog razvoja koji upravo kroz zakonodavne korake dodeljuje različite podsticaje privrednom sektoru, a sve u cilju da ojača postojeće preduzetnike, privuče nove investitore i aktivno učestvuje u razvoju požarevačke, pa i šire, ekonomije.

Spasović je još rekao da je Grad kupio šećeranu koja je bila u stečaju površine od 23ha i oko 25.000m2 pod objektima, kao i da imamo kompletno infrastrukturno opremljenu Industrijsku zonu od 14ha.

“Upravo su ovo elementi koji su naš Grad naveli da sa novim strateškim dokumentom i razvojnim programom krenemo zajedno sa privrednicima u susret promenama i izazovima okruženja. U okviru Programa LER-a razvili smo dve mere, to su:

1. Privlačenje investitora i

2. Podsticanje konkurentnosti.

Kako smo za 2017. godinu imali Program LER-a, jednogodišnji, koji je uslovio veliku zainteresovanost od strane privrednika, pokazao potrebu postojanja i sa druge strane je nama kroz otvoreni dijalog sa privredom ukazao na šta je potrebno da se usmerimo.

Grad će za naredni period usvojiti trogodišnji Program lokalnog ekonomskog razvoja Grada Požarevca period 2018-2020. i Odluku o uslovima i načinu realizacije Programa će donositi za svaku godinu ponaosob. Očekujemo da u narednih 20 dana pribavimo i saglasnost Komisije za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija.” – rekaoje Spasović.

Na ovom eminetnom skupu gradonačelnik Spasović je ugovorio čitav niz sastanaka sa ambasadama Meksika, Indonezije, Južne Koreje, Turske i Australije kao i sa predstavnicima kompanija koji su bili na ovom međunarodnom savetovanju.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter