Почетак » Актуелно
 

Међународни семинар: SEE MIKTA

Прошле недеље у организацији НАЛЕД и амбасаде МИКТА земаља – Мексико, Индонезија, Кореја, Турска и Аустралија, организовали су међународни семинар о иновацијама и предузетништву.

Њ. Е. амбасадор Мексика Marco Antonio Garcia Blanco, Игор Савић из Аустралијско-привредне коморе и Sung-gi Lee из КОТРЕ у Београду, представили су најбоље праксе у креирању екосистема за стартуп, док су своја искуства о инвестирању у иновације поделили стручњаци Reinhard Scholl из ИТУ и Felix Petersen из Samsung NEXT.

О значају развоја стартуп компанија говорили су и Lim Jung Wook из Кореје и Вукашин Стојков из Србије. Један од дискутаната на овом скупу био је и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је и члан Извршног одбора НАЛЕД-а.

Старт-уп предузетници у Србији могу да буду глобално успешни и привуку велике инвестиције уколико се фокусирају на развој софтвера и производа који праве велике промене у животима грађана и решавају досад нерешене проблеме, а подршка државе кључна је за стварање повољног екосистема за развој старт-уп заједнице.

Реномирани светски стручњаци које је у Београду окупио међународни семинар „SEE MIKTA – Иновације и предузетништво“, уз похвале за српски ИТ сектор изнели су и низ сугестија.

Семинар је отворио Њ.Е. Tanžu Bilgič, амбасадор Турске у Србији, а учесницима се обратио и Њ.Е. Marco Antonio Garcia Blanco, амбасадор Мексика у Србији који је говорио о мексичким искуствима у креирању повољног пословног окружења и предузетничког друштва.

Један од нових извора финансирања јесу велике корпорације попут Samsung NEXT-а које путем улагања, менторства, техничке и стручне подршке или обезбеђивања простора за рад помажу малима да развију производе, са могућношћу да их касније и купе. Директор Samsung NEXT-а Felix Petersen изнео је и неколико неуобичајених предлога владама.

„Старт-уп иницијативе су добре, као и иницијативе за развој е-управе, али кључно је да цене закупа простора буду ниске, а још важније да предузетници раде на месту које је кул за живот“, рекао је Петерсен.

Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић нагласио је да ће иницијативе попут пореског ослобођења у првој години пословања, реформе система паушалног опорезивања, као и израда регистара непореских намета и процедура бити први кораци у стварању повољног пословног окружења за старт-уп и помоћи да подстакнемо иновативност и креативност младих у Србији.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је на овом скупу говорио о томе да је Град Пожаревац у 2017. години један од првих градова у Србији који је кренуо у сусрет привредницима усвајајући Програм локалног економског развоја који управо кроз законодавне кораке додељује различите подстицаје привредном сектору, а све у циљу да ојача постојеће предузетнике, привуче нове инвеститоре и активно учествује у развоју пожаревачке, па и шире, економије.

Спасовић је још рекао да је Град купио шећерану која је била у стечају површине од 23ha и око 25.000м2 под објектима, као и да имамо комплетно инфраструктурно опремљену Индустријску зону од 14ha.

“Управо су ово елементи који су наш Град навели да са новим стратешким документом и развојним програмом кренемо заједно са привредницима у сусрет променама и изазовима окружења. У оквиру Програма ЛЕР-а развили смо две мере, то су:

1. Привлачење инвеститора и

2. Подстицање конкурентности.

Како смо за 2017. годину имали Програм ЛЕР-а, једногодишњи, који је условио велику заинтересованост од стране привредника, показао потребу постојања и са друге стране је нама кроз отворени дијалог са привредом указао на шта је потребно да се усмеримо.

Град ће за наредни период усвојити трогодишњи Програм локалног економског развоја Града Пожаревца период 2018-2020. и Одлуку о условима и начину реализације Програма ће доносити за сваку годину понаособ. Очекујемо да у наредних 20 дана прибавимо и сагласност Комисије за контролу државне помоћи Министарства финансија.” – рекаоје Спасовић.

На овом еминетном скупу градоначелник Спасовић је уговорио читав низ састанака са амбасадама Мексика, Индонезије, Јужне Кореје, Турске и Аустралије као и са представницима компанија који су били на овом међународном саветовању.

Подели са другима: Facebook Twitter