Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Memorandum o razumevanju za izgradnju 13 montažnih kuća za izbeglice u Kostolcu

Zbrinjavanje najugroženijih porodica

U ime grada Požarevca, gradonačelnik Miomir Ilić, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Draga Trninić i predstavnik Visokog komesarijata za izbeglice UN UNHCR potpisali su u svečanom salonu Gradskog zdanja u Požarevcu Memorandum o razumevanju za izgradnju 13 montažnih kuća na lokaciji Kanal u gradskoj opštini Kostolac. Trinaest montažnih kuća biće izgrađeno u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života migranata i zatvaranju kolektivnih centara“ koji finasira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji iz pretpristupnih fondova za 2012 godinu. Cilj projekta je da pospeši inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica interno raseljenih lica smeštenih u neformalnim kolektivnim centrima.

Izbeglice_1

-Danas smo prisustvovali potpisivanju za nas veoma značajnog sporazuma, koji se finasira iz sredstava Evropske unije, Visokog komesarijata za izbeglice UNHCR i grada Požarevca a reč je o izgradnji 13 porodičnih objekata za raseljena lica kao i socijalno ugrožene porodice, rekao je Miomir Ilić, gradonačelnik Požarevca u svom obraćanju novinarima. Obezbeđena su sredstva u iznosu od 250.000 evra za radove i opremanje kuća od kojih će jedanaest biti za interno raseljena lica i dve za socijalno ugrožene porodice“. Te porodice sada žive u neuslovim objektima na lokaciji u Starom Kostolcu kao i na prostoru u PD TEKO u Drmnu, tako da grad u potpunosti sarađuje na ovom projektu sa gradskom opštinom Kostolac, naglasio je gradonačelnik Ilić. Grad Požarevac je obezbedio urbanističke uslove i sve građevinske dozvole za početak ovih radova, koji bi trebalo da se završe do kraja decembra ove godine“, najavio je Miomir Ilić.

Milož Teržan, predstavnik Visokog komesarijata za izbeglice UNHCR je izrazio zadovoljstvo što je memorandum potpisan i učinjen prvi korak za realizaciju ovog projekta čiji cilj je da se svi Kolektivni centri u Srbiji zatvore do kraja 2016. godine, s tim što će se zatvaranje ovih neformalnih kolektivnih centara u Kostolcu završiti do kraja ove godine.

Izbeglice_2

Draga Trninić iz Komesarijata za izbeglice Republike Srbije je izrazila zadovoljstvo što počinje realizacija još jednog projekta za poboljšanje uslova života naše najsiromašnije populacije i naglasila da Komesarijat ima ulogu da koordinira svim ovim projektima koji imaju za cilj zatvaranje zvaničnih kao i nezvaničnih kolektivnih centara za smeštaj raseljenih lica.

Trinaest porodica korisnika montažnih kuća u Kostolcu ima samo pravo korišćenja ovih kuća koje će biti opremljene nameštajem i belom tehnikom, čulo se na konferenciji za novinare u Gradskom zdanju. Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i Ivan Savić, predsednik Gradske opštine Kostolac, njegov zamenik Saša Pavlović, predsednik Skupštine opštine Kostolac Dragan Marković, kao i Srđan RAdovanović, član Gradskog veća zadužen za Kostolac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter