Почетак » Актуелно » О Граду
 

Мењају се стубови у пожаревачким улицама, најављена је ЛЕД расвета

Локације у улицама Војводе Миленка, Борској, Узун Мирковој и Слободарској обишао је градоначелник Бане Спасовић са сарадницима, на овим локацијама су постављени стубови нисконапонске мреже.

Иначе, нисконапонски стубови у шест улица у Пожаревцу, две улице у Костолцу и у насељу Љубичево мењани су по уговору који су прошле године потписале Електродистрибуција и “Дирекција за изградњу”.

Градоначелник Пожаревца рекао је да се са пројектом ЛЕД расвете започиње за две недеље.

“Ове године ребалансом који треба да буде за неких десет до петнаест дана предвидели смо да уђемо у пројекат ЛЕД расвете. У питању је вредност радова од 172 милиона динара. Почећемо да мењамо све сијалице на територији града, око 11.000 сијалица по нашој некој евиденцији” каже Спасовић.

“Урадићемо елаборат или идејни пројекат. Прва фаза биће градско насеље са још неколико села. Али због износа средстава који је потребан сигурно ће се радити наредне две до три године”. По његовим речима, план је да ЛЕД расвета уштеди утрошак струје, па самим тим и новац.

Локална самоуправа је у сарадњи са Владом Републике Србије прошле године решила горући проблем – расвету на улазу у Пожаревац, након двадесет година од када се повела прича о томе. Вредост ове инвестиције износила је близу 50 милиона динара.

Завршен је тендер за уличну расвету у сеоским насељима. У 2017. години град Пожаревац преузео је трошкове уличне расвете у сеоским месним заједницама и за ту намену је определио 30 милина динара. Јавна набавка је завршена, очекује се потписивање уговора. Већ априлски рачун биће умањен за трошкове уличне расвете.

 „У августу прошле године потписали смо уговор о заједничком улагању и обавезали се да ћемо у наредних шест месеци да завршимо реконструкцију НН мрежа. Укупна вредност инвестиције је 12 милиона динара, а обухваћено је шест улица у Пожаревцу: Борска, Слободарска, Јанка Веселиновића, Узун Миркова, Војводе Добрњца и Љубичаво, као и две улице у Костолцу – Козарачка и Поречка. Предмет радова била је замена дотрајалих дрвених стубова бетонским, замена алче ужета снопом, а постављена је и улична расвета и тиме побољшане напонске прилике у поменутим улицама. Нема више пада напона, проблема приликом олујних ветрова, туширања проводника и прекида напајања електричном енергијом. Побољшањем пресека проводника смањили смо губитке у дистрибуцији електричне енергије што је веома значајно. Нисмо стали, наставили смо са реконструкцијом нисконапонскихх мрежа“ рекао је др Дејан Савић, директор Елекродистрибуције Пожаревац.

У сарадњи са локалном самуправом урађена је и Хиландарска улица и Војводе Миленка. Одређене улице су у фази реконструкције, где је планирана замена инфраструкстуре и асфалтирање.

Подели са другима: Facebook Twitter