Početak » Aktuelno
 

Milenković superiorno do titule Viteza 53. LjKI

Finalni dan nadmetanja na izvanredno renoviranom Hipodromu u Požarevcu potvrdio je opštu ocenu da su 53. Ljubičevske konjičke igre najbolje koje su do sada organizovane a laskavu titulu Viteza superiorno je osvojio Marko Milenković.

LJKI_Vitez

Inače, takmičenjem u višeboju tradicionalno su okončane ovogodišnje Igre a novom pobedniku ovog jedinstvenog nadmetanja znamenja Viteza-sablju, plašt i pehar uručio je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Novi Vitez Marko Milenković je drugi put osvojio titulu, pošto je prethodni put to uspeo 2014. godine. Oba puta dominantno je došao do titule maksimalnim brojem bodova. Milenković je bio ubedljiv u svih pet disciplina višeboja. Najbrži je bio u kurirskom jahanju i jedini brži od 27 sekundi, a u ostalim disciplinama (gađanje mete topuzom, kopljem i strelom, te seča sabljom) osvojio je po maksimalna 3 poena. Novi vitez Ljubičeva je izjavio da nije razmišljao o tome da bi mogao da ponovi uspeh iz 2014. godine.

-Nisam mislio ništa, samo sam se skoncentrisao na takmičenje da odradim sve kako treba. Zadovoljan sam i prezadovoljan, moja druga titula sa maksimalnim brojem poena, sa istim konjem (ljubičevsko grlo Neval). Konj je fenomenalan, poslušao me je, ispoštovao do kraja.“ kaže Marko.

Rekao je i da je sada bitna titula, a ne novac jer novac „dođe i prođe“. Nagradni fond za višebojce je povećan i iznosi 1,1 milion dinara.

Publiku su ponovo, kao i svake godine razgalili najmlađi jahači – voltižeri koji predstavljaju jednu od garancija da konjiči sport u Požarevcu ima svetlu perspektivu.

LJKI_Voltizeri_2

LJKI_Voltizeri

Tokom dva dana, u subotu i nedelju, požarevački hipodrom je ugostio više hiljada ljudi. Osvežene i suptilno oslikane tribine su bile pune ljudi koji su pratili šest galopskih („Mihailovac“, „Vojvoda Milivoje Živanović“, „Memorijal Blagoja Uroševića“, „Kostolac“, „Braničevo“ i „Kup Ljubičeva“) i šest kasačkih trka („Resava“, „Mlava“, „Dunav“, „Morava“, „Stig“ i „Knez Mihailo“). Osim toga, posetioci su mogli da i nakon defilea vide voltižere, ali i daljinsko jahanje i preskakanje prepona.

LJKI_3

U glavnoj galopskoj trci Kup Ljubičeva od konkurencije se izdvojilo grlo „Rhodesien Storm“, na drugom mestu je bio „Sammy’s Warrior“, a na trećem „La Carolina“.

Kuriozitet ovogodišnjih Konjičkih igara je činjenica da je bilo i grla iz nekoliko evropskih zemalja čime su one ponovo stekle epitet međunarodne manifestacije.

LJKI_Galop

LJKI_Kas

LJKI_Prepone

U najkvalitetnijoj kasačkoj trci „Knez Mihailo“, pobedilo je grlo „Amazon Banker“, na drugom mestu je bio „Joel Cortina“, a na trećem „Quick Viervil“.

Nagradni fond je ukupno iznosio oko 7,53 miliona dinara.

LJKI_Galop_1

LJKI_5

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, koji je bio i predsednik Organizacionog odbora ovogodišnjih Igara, je rekao da je zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom podsetivši  da je period od dva meseca bio kratak da se sve besprekorno pripremi, te da ima mesta za poboljšanja u narednim godinama. Jedna od ideja je i da Požarevac dobije dve međunarodne trke, kako bi Hipodrom „živeo“ duže od nekoliko dana u toku godine. Na njemu se u 2017. očekuju dodatna ulaganja, a planira se i osvetljavanje. Ukoliko se hipodrom osvetli, postojaće i mogućnost za održavanje noćnih trka, kaže Spasović. U planu su, takođe proširenje staza i novi sistem navodnjavanja. Time bi Požarevac načelno mogao da postane centar konjičkog sporta, ne samo u Srbiji, nego i čitavom regionu.  Izveštaj o utrošenom novcu za ovogodišnje LjKI će, prema rečima gradonačelnika Spasovića, biti prezentiran javnosti već u oktobru, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter