Почетак » Актуелно
 

Миленковић супериорно до титуле Витеза 53. ЉКИ

Финални дан надметања на изванредно реновираном Хиподрому у Пожаревцу потврдио је општу оцену да су 53. Љубичевске коњичке игре најбоље које су до сада организоване а ласкаву титулу Витеза супериорно је освојио Марко Миленковић.

LJKI_Vitez

Иначе, такмичењем у вишебоју традиционално су окончане овогодишње Игре а новом победнику овог јединственог надметања знамења Витеза-сабљу, плашт и пехар уручио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић. Нови Витез Марко Миленковић је други пут освојио титулу, пошто је претходни пут то успео 2014. године. Оба пута доминантно је дошао до титуле максималним бројем бодова. Миленковић је био убедљив у свих пет дисциплина вишебоја. Најбржи је био у курирском јахању и једини бржи од 27 секунди, а у осталим дисциплинама (гађање мете топузом, копљем и стрелом, те сеча сабљом) освојио је по максимална 3 поена. Нови витез Љубичева је изјавио да није размишљао о томе да би могао да понови успех из 2014. године.

-Нисам мислио ништа, само сам се сконцентрисао на такмичење да одрадим све како треба. Задовољан сам и презадовољан, моја друга титула са максималним бројем поена, са истим коњем (љубичевско грло Невал). Коњ је феноменалан, послушао ме је, испоштовао до краја.” каже Марко.

Рекао је и да је сада битна титула, а не новац јер новац „дође и прође“. Наградни фонд за вишебојце је повећан и износи 1,1 милион динара.

Публику су поново, као и сваке године разгалили најмлађи јахачи – волтижери који представљају једну од гаранција да коњичи спорт у Пожаревцу има светлу перспективу.

LJKI_Voltizeri_2

LJKI_Voltizeri

Током два дана, у суботу и недељу, пожаревачки хиподром је угостио више хиљада људи. Освежене и суптилно осликане трибине су биле пуне људи који су пратили шест галопских (“Михаиловац”, “Војвода Миливоје Живановић”, “Меморијал Благоја Урошевића”, “Костолац”, “Браничево” и “Куп Љубичева”) и шест касачких трка (“Ресава”, “Млава”, “Дунав”, “Морава”, “Стиг” и “Кнез Михаило”). Осим тога, посетиоци су могли да и након дефилеа виде волтижере, али и даљинско јахање и прескакање препона.

LJKI_3

У главној галопској трци Куп Љубичева од конкуренције се издвојило грло “Rhodesien Storm”, на другом месту је био “Sammy’s Warrior”, а на трећем “La Carolina”.

Куриозитет овогодишњих Коњичких игара је чињеница да је било и грла из неколико европских земаља чиме су оне поново стекле епитет међународне манифестације.

LJKI_Galop

LJKI_Kas

LJKI_Prepone

У најквалитетнијој касачкој трци “Кнез Михаило”, победило је грло “Amazon Banker”, на другом месту је био “Joel Cortina”, а на трећем “Quick Viervil”.

Наградни фонд је укупно износио око 7,53 милиона динара.

LJKI_Galop_1

LJKI_5

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, који је био и председник Организационог одбора овогодишњих Игара, је рекао да је задовољан овогодишњом манифестацијом подсетивши  да је период од два месеца био кратак да се све беспрекорно припреми, те да има места за побољшања у наредним годинама. Једна од идеја је и да Пожаревац добије две међународне трке, како би Хиподром „живео“ дуже од неколико дана у току године. На њему се у 2017. очекују додатна улагања, а планира се и осветљавање. Уколико се хиподром осветли, постојаће и могућност за одржавање ноћних трка, каже Спасовић. У плану су, такође проширење стаза и нови систем наводњавања. Тиме би Пожаревац начелно могао да постане центар коњичког спорта, не само у Србији, него и читавом региону.  Извештај о утрошеном новцу за овогодишње ЉКИ ће, према речима градоначелника Спасовића, бити презентиран јавности већ у октобру, што претходних година није био случај.

Подели са другима: Facebook Twitter