Почетак » Актуелно
 

Министар културе Никола Селаковић потписао уговоре о финансирању пројеката са Музејом и Историјским архивом Пожаревац

У Народном музеју данас су потписани уговори којим ће Министарство културе финансирати пројекте Народног музеја и Историјског архива у Пожаревцу у вредности од 1,2 милиона динара.

Министар културе, Никола Селаковић, који је данас потписао уговоре са ове две институције културе у граду додао је да поред ова два уговора, треба споменути и трећи уговор са Археолошким институтом из Београда који се итекако тиче града Пожаревца, а који подразумева наставак радова на опремању музеја Археолошког института у оквиру локалитета Виминацијум, који је вредан 8 милиона динара.

Министар се дотакао и пројекта EXPO 2027, говорећи да Пожаревац постаје транспортно много ближи Београду захваљујући брзој саобраћајници која је у изградњи:

Министар културе – Никола Селаковић

„Пожаревац се налази на мање од сат времена од Београда, а 2027. године у Србију ће доћи више од милион људи на ЕXPО 2027. године и свака она тачка која није толико далеко од Београда, као што је Пожаревац који има озбиљне културне и социјалне, али и историјске, етнолошке садржаје, различите врсте фестивала, све такве ствари постају магнет за странце који ће долазити у Србију“.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је истакао добру сарадњу између министарства и града истичући пројекат, адаптације и доградње Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу.

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

Министарство културе ће финансирати, а Министарство за јавна улагања спровести и управљати појединачним пројектом реконструкције, адаптације и доградње Галерије Милене Павловић Барили.