Почетак » Актуелно
 

Министар просвете Младен Шарчевић посетио Пожаревац

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је ОШ “Свети владика Николај” у Брадарцу где му је презентована апликација „Дигиталне ученичке задруге“. Министра Шарчевића су у ОШ у Брадарцу дочекали градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима, представници Школске управе Пожаревца, директори основних и средњих школа са територије Града Пожаревца. Након посете школи у Брадарцу министар је обишао и средњу Пољопривредну школу где је посетио радионице ове образовне установе и штандове ученичких задруга свих школа са територије Града Пожаревца.

Бане Спасовић

Након обиласка Пољопривредне школе потписан је Споразум о сарадњи у вези ученичких задруга. Споразум су потписали министар Шарчевић и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић. Овим споразумом се омогућује ученичким задругама да се формирају као правна лица и први тај споразум је потписан управо у Пожаревцу. Ученичке задруге ће сада моћи да конкуришу на конкурсима које расписује Град Пожаревац. Градоначелник је овом приликом рекао да ће свих 15 школа у Пожаревцу имати ученичке задруге и да ће на тај начин моћи да приходују продајом својих производа а да та средства могу да користе за набавку уџбеника, прибора, помоћ социјално угроженим ђацима као и за лечење болесних ученика. Он је навео као пример ОШ “Свети владика Николај” и ОШ “Краљ Александар I” који су за време фестивала цвећа остварили зараду од 160.000 динара и та средства су искористили за уџбенике, отплату екскурзије и помоћ болесном детету. Спасовић је још рекао да ће град омогућити бесплатне штандове на свим манифестацијама за ученичке задруге.

Младен Шарчевић

Министар просвете Младен Шарчевић је овом приликом похвалио руководство Пожаревца и образовне установе које су препознале корист задруга и њихов значај за успостављање радних навика и подстицаја предузетништва. Он је још додао да ће Пожаревац бити узор и добар едукатор свим другим школама из читаве Србије.

На свечаном пријему поводом Дана просветних радника министру Шарчевићу је у име Града Пожаревца, градоначелник Бане Спасовић уручио Повељу за допринос развоју образовања у Пожаревцу.  Градоначелник се овом приликом захвалио министру на свему што је учинио за Пожаревац и том приликом је још додао:

„Уважени министре Шарчевићу, надам се да сте задовољни виђеним у основној школи у Брадарцу и пожаревачкој пољопривредној школи. Желим да знате да су оне, као и остале образовне установе на нашој територији за нас једно вечито градилиште. Вечито, у смислу да никада, ма колико биле опремљене и изграђене, нећемо престати да их још више опремамо, још више проширујемо и још више модернизујемо. На то нас обавезује визија наше државе и министарства на чијем сте челу, која казује да се највеће благо једне земље налази у школама. Зато смо у последње три године издвојили милијарду и осам стотина милиона динара наших грађана управо у средње, основно али и предшколско образовање. Користим прилику да се захвалим и држави, вашем министарству и канцеларији за јавна улагања који су такође усмерили значајна средства у образовне установе на нашој територији. Средствима Републике добили смо фасаду школе у Кличевцу, у Лучици, Пожаревачкој гимназији, уређење дворишта у школи Краљ Александар I, а након урађеног пројекта на помолу је и капитална реконструкција ОШ “Доситеј Обрадовић” вредности 280 милиона динара. Као што сам навео, не запостављамо ни један сегмент образовања па тако ни предшколски. Решавајући проблем места за децу у вртићима који притиска Пожаревац већ деценијама, улазимо у јавно-приватно партнерство  где ћемо у приватним вртићима субвенционисати цену за све оне који нису могли да упишу државни. Овај потез, као и планирана изградња још једног вртића у Костолцу, требало би да избрише овај проблем, тако важан за децу али и њихове родитеље.“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић се захвалио локалној самоуправи на овом признању и изразио је задовољство виђеним у Пожаревцу. Он је истакао да се у Србији у претходном периоду доста тога урадило у погледу самих инвестиција у објекте али и у реформама у образовању и најавио је да ће их бити још а ученичке задруге су једна од њих. Шарчевић је најавио да ће од наредне школске године у гимназијама бити уведена специјализована одељења за ученике надарене за историју и географију. Он је навео да тимови већ увелико раде на припреми, да су у тај посао укључени представници Националног просветног савета, Завода за унапређење образовања и васпитања, представници Универзитета у Београду. Министар је још рекао да су реформе у просвети школе у Пожаревцу најбоље разумеле, да су позитиван пример добро организованог задругарства и да могу послужити осталим школама у Србији као пример.

Подели са другима: Facebook Twitter