Početak » Aktuelno
 

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio Požarevac

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je OŠ “Sveti vladika Nikolaj” u Bradarcu gde mu je prezentovana aplikacija „Digitalne učeničke zadruge“. Ministra Šarčevića su u OŠ u Bradarcu dočekali gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima, predstavnici Školske uprave Požarevca, direktori osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Požarevca. Nakon posete školi u Bradarcu ministar je obišao i srednju Poljoprivrednu školu gde je posetio radionice ove obrazovne ustanove i štandove učeničkih zadruga svih škola sa teritorije Grada Požarevca.

Bane Spasović

Nakon obilaska Poljoprivredne škole potpisan je Sporazum o saradnji u vezi učeničkih zadruga. Sporazum su potpisali ministar Šarčević i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović. Ovim sporazumom se omogućuje učeničkim zadrugama da se formiraju kao pravna lica i prvi taj sporazum je potpisan upravo u Požarevcu. Učeničke zadruge će sada moći da konkurišu na konkursima koje raspisuje Grad Požarevac. Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da će svih 15 škola u Požarevcu imati učeničke zadruge i da će na taj način moći da prihoduju prodajom svojih proizvoda a da ta sredstva mogu da koriste za nabavku udžbenika, pribora, pomoć socijalno ugroženim đacima kao i za lečenje bolesnih učenika. On je naveo kao primer OŠ “Sveti vladika Nikolaj” i OŠ “Kralj Aleksandar I” koji su za vreme festivala cveća ostvarili zaradu od 160.000 dinara i ta sredstva su iskoristili za udžbenike, otplatu ekskurzije i pomoć bolesnom detetu. Spasović je još rekao da će grad omogućiti besplatne štandove na svim manifestacijama za učeničke zadruge.

Mladen Šarčević

Ministar prosvete Mladen Šarčević je ovom prilikom pohvalio rukovodstvo Požarevca i obrazovne ustanove koje su prepoznale korist zadruga i njihov značaj za uspostavljanje radnih navika i podsticaja preduzetništva. On je još dodao da će Požarevac biti uzor i dobar edukator svim drugim školama iz čitave Srbije.

Na svečanom prijemu povodom Dana prosvetnih radnika ministru Šarčeviću je u ime Grada Požarevca, gradonačelnik Bane Spasović uručio Povelju za doprinos razvoju obrazovanja u Požarevcu.  Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio ministru na svemu što je učinio za Požarevac i tom prilikom je još dodao:

„Uvaženi ministre Šarčeviću, nadam se da ste zadovoljni viđenim u osnovnoj školi u Bradarcu i požarevačkoj poljoprivrednoj školi. Želim da znate da su one, kao i ostale obrazovne ustanove na našoj teritoriji za nas jedno večito gradilište. Večito, u smislu da nikada, ma koliko bile opremljene i izgrađene, nećemo prestati da ih još više opremamo, još više proširujemo i još više modernizujemo. Na to nas obavezuje vizija naše države i ministarstva na čijem ste čelu, koja kazuje da se najveće blago jedne zemlje nalazi u školama. Zato smo u poslednje tri godine izdvojili milijardu i osam stotina miliona dinara naših građana upravo u srednje, osnovno ali i predškolsko obrazovanje. Koristim priliku da se zahvalim i državi, vašem ministarstvu i kancelariji za javna ulaganja koji su takođe usmerili značajna sredstva u obrazovne ustanove na našoj teritoriji. Sredstvima Republike dobili smo fasadu škole u Kličevcu, u Lučici, Požarevačkoj gimnaziji, uređenje dvorišta u školi Kralj Aleksandar I, a nakon urađenog projekta na pomolu je i kapitalna rekonstrukcija OŠ “Dositej Obradović” vrednosti 280 miliona dinara. Kao što sam naveo, ne zapostavljamo ni jedan segment obrazovanja pa tako ni predškolski. Rešavajući problem mesta za decu u vrtićima koji pritiska Požarevac već decenijama, ulazimo u javno-privatno partnerstvo  gde ćemo u privatnim vrtićima subvencionisati cenu za sve one koji nisu mogli da upišu državni. Ovaj potez, kao i planirana izgradnja još jednog vrtića u Kostolcu, trebalo bi da izbriše ovaj problem, tako važan za decu ali i njihove roditelje.“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević se zahvalio lokalnoj samoupravi na ovom priznanju i izrazio je zadovoljstvo viđenim u Požarevcu. On je istakao da se u Srbiji u prethodnom periodu dosta toga uradilo u pogledu samih investicija u objekte ali i u reformama u obrazovanju i najavio je da će ih biti još a učeničke zadruge su jedna od njih. Šarčević je najavio da će od naredne školske godine u gimnazijama biti uvedena specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju. On je naveo da timovi već uveliko rade na pripremi, da su u taj posao uključeni predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, predstavnici Univerziteta u Beogradu. Ministar je još rekao da su reforme u prosveti škole u Požarevcu najbolje razumele, da su pozitivan primer dobro organizovanog zadrugarstva i da mogu poslužiti ostalim školama u Srbiji kao primer.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter