Почетак » Актуелно » О Граду
 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла радове на  ветропарку „Костолац“

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, в.д. генералног директора ЕПС-а Душан Живковић и градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић обишли су радове на изградњи ветропарка „Костолац“, првог ветропарка „Електропривреде Србије.

Ветропарк „Костолац“ прави је пример како стара рударска одлагалишта могу да се искористе за пројекте обновљивих извора енергије. Овим пројектом, као и соларном електраном „Петка“,  која се гради на оближњем старом пепелишту, стварамо услове за једну нову „Електропривреду Србије“, поручила је министарка.

Она је додала да ће Министарство, као и до сада, будно пратити наставак градње ветропарка. „Било је одређених кашњења због померања рокова пројектовања. Држава је свој посао када је реч о дозволама за сада завршила и сада је на извођачу да радове заврши у предвиђеном року. Завршене су све саобраћајнице и приступни путеви, а у току су радови на темељима и платформама. Део опреме је већ стигао, а остатак је на путу из Шпаније, Турске и Кине. Очекујемо да монтажа стубова, елиса и ветрогенератора почне на лето како бисмо почетком наредне године имали нови ветропарк на мрежи“, рекла је Ђедовић Хандановић.

в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“ Душан Живковић је нагласио да ће ветропарк од 20 ветрогенератора снаге  66 МW производити електричну енергију за 30.000 домаћинстава.

„Инвестиција је вредна 144 милиона евра, од којих 32,2 милиона издваја ЕПС, бесповратна средства Европске уније износе 30 милиона, док је 80 милиона зајам KfW банке уз грант од 1,8 милиона евра. Овај пројекат део је промена производног портфолија ЕПС-а, односно део једног од најважнијих развојних задатака компаније, а то је увећање удела обновљивих извора енергије“, рекао је Живковић.

Говорећи о значају изградње ветропарка за Костолац и Пожаревац, градоначелник Пожаревца Саша Павловић подсетио је да је ветроелектрана само један од пројеката које реализују Министарство рударства и енергетике и ЕПС у том делу Србије.

„Много је инвестиција већ реализовано, а више њих је у току, попут новог блока Б3 у термоелектрани Костолац Б, дакле прво значајно проширење енергетских капацитета дешава се управо у Костолцу. Дугујемо и велику захвалност Влади Републике Србије и Министарству енергетике за изградњу трафостанице Пожаревац 2“, изјавио је Павловић.