Почетак » Актуелно
 

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић обишла радове на реконструкцији пруге Пожаревац – Мајданпек

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на реконструкцији пруге Пожаревац – Мајданпек и најавила да ће та пруга у дужини од 90 километара поново оживети од 21. новембра. Вредност овог пројекта је 30 милиона евра и изводи се средствима железнице и са кадровима овог ЈП.

Ремонтом пруге биће створени услови за поновно успостављање путничког саобраћаја између Пожаревца и Мајданпека, а време путовања са садашњих четири сата биће скраћено на 75 минута. Због лошег стања пруге, путнички возови између Пожаревца и Мајданпека већ пет година не саобраћају, а последњи пут су прошли том трасом 20. јуна 2013.

Зорана Михајловић

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је рекла да ће путнички возови на тој прузи после реконструкције моћи да саобраћају просечном брзином од 80 км на сат. Она је истакла да је та пруга од изузетног значаја за привреду и развој тог дела Србије. Михајловићева се захвалила железничарима што су успели да сачувају железницу упркос тешким тренуцима и најавила је да ће, на прузи Београд – Будимпешта брзина бити и до 200 км на сат, а нада се и на делу од Београда ка Нишу. Она је напоменула да су пројекти у саобраћајној инфраструктури укупно вредни 16 милијарди евра.

Бане Спасовић

Поред других званица присутнима се обратио и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који се захвалио републици на овој инвестицији која ће свакако утицати да дође још инвеститора не само у Пожаревац већ и у читаву источну Србију, зато што је овај крај капија источног дела наше земље. Он је још додао да се завршава и лука код Костолца што ће бити још један додатни подстрек за развој привреде у Пожаревцу.

Железничари у Србији данас обележавају и славу Свети цар Константин и царица Јелена, јер је тога дана 1889. године Краљевина Србија преузела управљање над српским железницама, а потпредседница Владе Зорана Михајловић је присуствовала сечењу славског колача.