Početak » Aktuelno
 

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović obišla radove na rekonstrukciji pruge Požarevac – Majdanpek

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na rekonstrukciji pruge Požarevac – Majdanpek i najavila da će ta pruga u dužini od 90 kilometara ponovo oživeti od 21. novembra. Vrednost ovog projekta je 30 miliona evra i izvodi se sredstvima železnice i sa kadrovima ovog JP.

Remontom pruge biće stvoreni uslovi za ponovno uspostavljanje putničkog saobraćaja između Požarevca i Majdanpeka, a vreme putovanja sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta. Zbog lošeg stanja pruge, putnički vozovi između Požarevca i Majdanpeka već pet godina ne saobraćaju, a poslednji put su prošli tom trasom 20. juna 2013.

Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je rekla da će putnički vozovi na toj pruzi posle rekonstrukcije moći da saobraćaju prosečnom brzinom od 80 km na sat. Ona je istakla da je ta pruga od izuzetnog značaja za privredu i razvoj tog dela Srbije. Mihajlovićeva se zahvalila železničarima što su uspeli da sačuvaju železnicu uprkos teškim trenucima i najavila je da će, na pruzi Beograd – Budimpešta brzina biti i do 200 km na sat, a nada se i na delu od Beograda ka Nišu. Ona je napomenula da su projekti u saobraćajnoj infrastrukturi ukupno vredni 16 milijardi evra.

Bane Spasović

Pored drugih zvanica prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji se zahvalio republici na ovoj investiciji koja će svakako uticati da dođe još investitora ne samo u Požarevac već i u čitavu istočnu Srbiju, zato što je ovaj kraj kapija istočnog dela naše zemlje. On je još dodao da se završava i luka kod Kostolca što će biti još jedan dodatni podstrek za razvoj privrede u Požarevcu.

Železničari u Srbiji danas obeležavaju i slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena, jer je toga dana 1889. godine Kraljevina Srbija preuzela upravljanje nad srpskim železnicama, a potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je prisustvovala sečenju slavskog kolača.

Related Images:

Podeli sa drugima: Facebook Twitter