Почетак » Актуелно
 

Млади пољопривредници добили подстицаје од Града Пожаревца и Фондације Ана и Владе Дивац

Фондација „Ана и Владе Дивац“ је кроз конкурс „Оснаживање младих пољопривредника“, а у сарадњи са Градом Пожаревцом, донацијама помогла десет младих пољопривредника са најбољим пословним идејама, који су ове године завршили Пољопривредну школу у Пожаревцу.

Представници града и Фондације обишли су двојицу младих пољопривредника који су добили донације. Посетили су домаћинства у Трњану и Берању. За овај пројекат град и фондација су издвојили око 1.200.000 динара.

У Трњану је додељено 9 јагњади породици Живковић која се бави овчарством и ратарством. Донацију је тачније добио Александар Живковић који је завршио средњу пољопривредну школу он је овом приликом рекао:

”Пријавио сам се на конкурс у Пољопривредној школи, направио индивидуални бизнис план и планирам да наставим породичну пољопривредну производњу, пре свега овчарство и ратарство. Добио сам девет јагњади за приплод расе витенберг и надам се да ћу ускоро бити у прилици да добијем и државну субвенцију што би умногоме помогло даљи развој нашег газдинства.”

Иван Станојевић, из села Берање је добио 20 кошница и пратећу опрему која иде уз кошнице, а поред тога има још четири своје кошнице, тако да ће помоћу добијене донације унапредити своју производњу. Он је овом приликом рекао да се пчеларством већ баве његов отац и деда тако да ће наставити породичну традицију.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, је рекао да град у партнерском односу са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“, помаже младим пољопривредницима. С обзиром да се популација на селу све више смањује на овај начин локална самоуправа жели да помогне младим пољопривредницима да остану и раде на селу. Град Пожаревац такође учествује у субвенцијама за пољопривреду преко Буџетског фонда за пољопривреду са око 30 милиона динара. Илић је још пожелео младим пољопривредницима успеха у послу који су изабрали да раде.

Циљ нам је да младе подржимо, да стекну вештине за писање индивидуалног бизнис плана како би могли у будућности да се пријављују на различите конкурсе и добијају средства подршке од локалног до националног нивоа. Знамо да је њима потребно да развију ту вештину, а са друге стране желимо да оне који имају најбоље идеје и покажу највећу мотивацију за пољопривреду, наградимо конкретним донацијама, истиче Урош Делић, представник Фондације Ана и Владе Дивац.

Након посете потписани су уговори са Фондацијом о пријему опреме од донација.

 

Подели са другима: Facebook Twitter