Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Na istorijskom brdu Vranjevac kod Požarevca

Predsednik Nikolić otkrio monumentalni spomenik srpskim herojima

Prigodnom svečanošću na istorijskom brdu Vranjevac nadomak Požarevca, opština Malo Crniće, poprištu odlučujuće bitke za Stig u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je monumentalni spomenik oficirima, vojnicima i civilima iz Braničevskog okruga koji su stradali u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, čime su svi stradali dobili spomenik dostojan njihove žrtve.

Otkrivanje spomenika

Otkrivanje spomenika

Ceremonija obeležavanja stogodišnjice bitke za Stig započela je osveštanjem spomenika podignutog u slavu više od 23.000 oficira, vojnika i civila iz Braničevskog okruga, stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Spomenik je osveštao Njegovo preosveštenstvo Episkop požarevačko-braničevski dr Ignatije sa sveštenstvom a potom se prisutnima obratio sledećim rečima: –

Krst je najbolji simbol koji treba da stoji iza svih žrtava koje su pale, zato što je na krstu Hristos stradao radi nas, da život da nama. Upravo ta ideja prati istoriju našeg naroda.Mi smo se uvek žrtvovali ali ne da osvajamo tuđe i ne da ubijamo druge, nego da žrtvujemo sebe za bližnje, za odbranu onoga što nam je Gospod dao kao jedno parče zemlje na kome se spasavamo i na kome hleb svoj jedemo. I naravno, posle krsta je vaskrsenje. Svi su oni pali sa nadom vaskrsenja i večnog života. Neka im je večna slava.”

Vranjevac_02

Vence su kraj monumentalnog krsta položili predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, potpresednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, gradonačelnik Požarevac Miomir Ilić, predsednici opština Braničevskog okruga i predstavnici Udruženja potomaka ratnika.

Vranjevac_04

Nakon polaganja venaca, predsednik RS Tomislav Nikolić podsetio je da je prošlo više od 100 godina od otpočinjanja velike svetske tragedije u kojoj je Srbija izgubila trećinu stanovništva, a pale žrtve nisu imale dostojno mesto na koje bi im potomci došli i zapalili sveću.

-Danas smo odužili dug, ponosni na naše zajedničko delo. Konačno ovde, na brdu Vranjevcu poviše manastira Bradača, otkrili smo spomenik srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918.godine.Sa ovog mesta opominjemo buduće generacije da ne zaborave svoju istoriju i neguju ljubav i poštovanje prema junačkim precima.Srpsku heroji i stradalnici u Prvom svetskom ratu sa ovih prostora sada imaju spomenik, kada se već ne zna gde su im grobovi. Spomenik dostojan njihove žrtve za veru i otadžbinu podignut je na ovom mestu, gde su čudim prirode ostali očuvani rovovi u kojima su dali živote za Srbiju”, rekao je Nikolić prilikom otkrivanja spomenika

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je Gradski ženski hor „Barili“ iz Požarevca pod rukovodstvom dirigenta mr Katalin Tasić a, u prigodnom igrokazu, dramski umetnici Narodnog pozorišta, Lepomir Ivković i Boško Puletić.

Vranjevac_01

Vranjevac_03

Knjige sa svih 23.560 imena stradalih zalivene su voskom i smeštene u unutrašnjost spomenika. Na svakoj od četiri strane spomenika nalaze se podaci o stradalima sa područja osam opština Braničevskog okruga. Projektant spomenika je požarevački arhitekta Živorad Životić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter