Почетак » Актуелно » О Граду
 

На историјском брду Врањевац код Пожаревца

Председник Николић открио монументални споменик српским херојима

Пригодном свечаношћу на историјском брду Врањевац надомак Пожаревца, општина Мало Црниће, попришту одлучујуће битке за Стиг у Првом светском рату, председник Србије Томислав Николић открио је монументални споменик официрима, војницима и цивилима из Браничевског округа који су страдали у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године, чиме су сви страдали добили споменик достојан њихове жртве.

Откривање споменика

Откривање споменика

Церемонија обележавања стогодишњице битке за Стиг започела је освештањем споменика подигнутог у славу више од 23.000 официра, војника и цивила из Браничевског округа, страдалих у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године. Споменик је освештао Његово преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски др Игнатије са свештенством а потом се присутнима обратио следећим речима: –

Крст је најбољи симбол који треба да стоји иза свих жртава које су пале, зато што је на крсту Христос страдао ради нас, да живот да нама. Управо та идеја прати историју нашег народа.Ми смо се увек жртвовали али не да освајамо туђе и не да убијамо друге, него да жртвујемо себе за ближње, за одбрану онога што нам је Господ дао као једно парче земље на коме се спасавамо и на коме хлеб свој једемо. И наравно, после крста је васкрсење. Сви су они пали са надом васкрсења и вечног живота. Нека им је вечна слава.”

Vranjevac_02

Венце су крај монументалног крста положили председник Републике Србије Томислав Николић, потпреседник Народне скупштине Верољуб Арсић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, градоначелник Пожаревац Миомир Илић, председници општина Браничевског округа и представници Удружења потомака ратника.

Vranjevac_04

Након полагања венаца, председник РС Томислав Николић подсетио је да је прошло више од 100 година од отпочињања велике светске трагедије у којој је Србија изгубила трећину становништва, а пале жртве нису имале достојно место на које би им потомци дошли и запалили свећу.

-Данас смо одужили дуг, поносни на наше заједничко дело. Коначно овде, на брду Врањевцу повише манастира Брадача, открили смо споменик српским војницима и цивилима погинулим у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918.године.Са овог места опомињемо будуће генерације да не забораве своју историју и негују љубав и поштовање према јуначким прецима.Српску хероји и страдалници у Првом светском рату са ових простора сада имају споменик, када се већ не зна где су им гробови. Споменик достојан њихове жртве за веру и отаџбину подигнут је на овом месту, где су чудим природе остали очувани ровови у којима су дали животе за Србију”, рекао је Николић приликом откривања споменика

У културно-уметничком делу програма наступио је Градски женски хор „Барили“ из Пожаревца под руководством диригента мр Каталин Тасић а, у пригодном игроказу, драмски уметници Народног позоришта, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић.

Vranjevac_01

Vranjevac_03

Књиге са свих 23.560 имена страдалих заливене су воском и смештене у унутрашњост споменика. На свакој од четири стране споменика налазе се подаци о страдалима са подручја осам општина Браничевског округа. Пројектант споменика је пожаревачки архитекта Живорад Животић.

Подели са другима: Facebook Twitter