Početak » Aktuelno
 

Nagrada „Žanka Stokić“ za Ljiljanu Blagojević

Nagrada „Žanka Stokić“, koju deseti put dodeljuju Narodno pozorište, grad Požarevac i „Večernje novosti“ , svečano je uručena glumici Ljiljani Blagojević na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović pročitao je obrazloženje žirija da je prvakinja Drame nacionalnog teatra Ljiljana Balgojević u punoj meri obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.

Njen glumački volumen je izuzetno širok i ona je jedna od retkih srpskih glumica koje mogu sa pođednakim uspehom da igraju skoro sve žanrove, što dokazuje i dugačak spisak njenih uloga, ocenio je žiri, navodeći više od 60 ostvarenja u teatru, više od 50 filmova i mnogobrojne televizijske serije.

Đurović je uručio dobitnici Plaketu koju daruje nacionalni teatar, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, a gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević predao joj je statuetu „Velika Žanka“, rad akademskog slikara Dragiše Miloševića.

Direktor i glavni urednik kompanije „Večernje novosti“ Manojlo Vukotić uručio je laureatkinji novčani iznos nagrade (150.000 dinara). On je izrazio zahvalnost velikoj dramskoj umetnici Miri Stupici koja je inicirala nagradu sa Žankinim imenom, a koja danas nije mogla da prisustvuje svečanosti.

Kao gost iznenađenja pojavio se reditelj Emir Kusturica u čijem je prvom filmu „Sjećaš li se Doli Bel“ Blagojevićeva ostvarila vrlo zapaženu ulogu.

U okviru svečanosti prikazani su inserti iz filmova i predstava Blagojevićeve, pesmu koju joj je posvetio kritičar Milosav Buca Mirković pročitala je Ružica Sokić (prethodna dobitnica ove nagrade), dok je muški hor otpevao Žankine omiljene pesme – „Oj, Moravo“ i „Srbijo, mila mati“.

Prethodno je u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba slika posvećena jednoj od najvećih srpskih glumica 20. veka Žanki Stokić, pod nazivom „Žanka u mom snu“ autorke Verice Milošević.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter