Početak » Aktuelno
 

Nagradu Žanka Stokić dobila Olga Odanović

Nagrada “Žanka Stokić”, koju 15. put dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac, uručena je prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Olgi Odanović, na svečanosti održanoj na Velikoj sceni.

UZ prisećanje na tragičnu, umetničku i životnu sudbinu proslavljene glumice Žanke Stokić, danas je u nacionalnom teatru počela još jedna svečanost dodele priznanja s njenim imenom: prestižna nagrada pripala je ove godine Olgi Odanović.

Tako je prvakinja drame Narodnog pozorišta postala jubilarna “Žanka”, petnaesta dobitnica nagrade koju dodeljuje nacionalni teatar, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac “ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”.

Nagrada, da podsetimo, ustanovljena je 2003. godine na inicijativu Mire Stupice (bila je i doživotni predsednik žirija), a o ovogodišnjoj dobitnici odlučili su među dvanaest kandidatkinja – predsednik žirija Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti”, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić.

Priznanje “Žanka Stokić” sastoji se od Plakete koju daruje nacionalni teatar i predao ju je dobitnici upravnik Dejan Savić (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (poklon Grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića, koju je uručio Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca) i novčanog iznosa koji daruju “Večernje novosti”.

Na samom kraju, publici koja ju je pozdravila burnim pljeskom, na nogama, obratila se i sama dobitnica:

– Ne znam šta da vam kažem, bilo bi mi lakše da sam odigrala tri predstave od šest, osam i deset sati. To sam navikla, da ih igram i 55 mesečno ako treba. Ali, kada sam saznala da sam dobila “Žanku” osetila sam ogromno uzbuđenje. Žanka je bila jedna od onih velikih ličnosti koje su pisale našu pozorišnu istoriju, bili stubovi teatra i ostavili nam u amanet da ga sačuvamo – obratila se publici slavljenica Olga Odanović.

– Ja bez glume ne mogu. Ona je moja potreba, melem na moje rane. Svetionik i najbezbednija luka.

Statuetu je uručio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter