Почетак » Актуелно
 

Награду Жанка Стокић добила Олга Одановић

Награда “Жанка Стокић”, коју 15. пут додељују Народно позориште у Београду, Компанија “Новости” и Град Пожаревац, уручена је првакињи Драме Народног позоришта у Београду Олги Одановић, на свечаности одржаној на Великој сцени.

УЗ присећање на трагичну, уметничку и животну судбину прослављене глумице Жанке Стокић, данас је у националном театру почела још једна свечаност доделе признања с њеним именом: престижна награда припала је ове године Олги Одановић.

Тако је првакиња драме Народног позоришта постала јубиларна “Жанка”, петнаеста добитница награде коју додељује национални театар, Компанија “Новости” и Град Пожаревац “личности која је обележила позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза”.

Награда, да подсетимо, установљена је 2003. године на иницијативу Мире Ступице (била је и доживотни председник жирија), а о овогодишњој добитници одлучили су међу дванаест кандидаткиња – председник жирија Светлана Бојковић и чланови Дејан Савић, управник Народног позоришта, Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније “Новости”, редитељ Славенко Салетовић и прошлогодишња добитница Јасна Ђуричић.

Признање “Жанка Стокић” састоји се од Плакете коју дарује национални театар и предао ју је добитници управник Дејан Савић (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), статуете Жанке Стокић (поклон Града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића, коју је уручио Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца) и новчаног износа који дарују “Вечерње новости”.

На самом крају, публици која ју је поздравила бурним пљеском, на ногама, обратила се и сама добитница:

– Не знам шта да вам кажем, било би ми лакше да сам одиграла три представе од шест, осам и десет сати. То сам навикла, да их играм и 55 месечно ако треба. Али, када сам сазнала да сам добила “Жанку” осетила сам огромно узбуђење. Жанка је била једна од оних великих личности које су писале нашу позоришну историју, били стубови театра и оставили нам у аманет да га сачувамо – обратила се публици слављеница Олга Одановић.

– Ја без глуме не могу. Она је моја потреба, мелем на моје ране. Светионик и најбезбеднија лука.

Статуету је уручио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић.

Подели са другима: Facebook Twitter