Почетак » Актуелно » О Граду
 

Најава научног скупа о водоснабдевању

Градоначелник Пожаревца Миомир Илић и директор ЈКП „Водовод и канализација“ Саша Ваљаревић, одржали су конференцију за медије на којој су упознали јавност са актуелностима снабдевања здравом пијаћом водом уочи научног скупа на тему “Коначно решење питања водоснабдевања града Пожаревца”.

Градоначелник Илић је рекао да ће на скупу бити изнета коначна решења водоснабдевања Града Пожаревца, околних насеља и Костолца. Илић је позвао заинтересоване грађане, затим еминентне стручњаке републичких предузећа и установа, представнике града и народне посланике да присуствују овом скупу.

Илић и Ваљаревић

Илић и Ваљаревић

Директор ЈКП “Водовод и канализација” Саша Ваљаревић, је подсетио да је Пожаревац недавно, услед повећања нитрата на водизворишту Кључ, имао проблема са водоснабдевањем, као и 2003. године на водоизворишту “Меминац” који је зато и напуштен.  У нашем граду је и даље на снази ванредна ситуација због алетернативног снабдевања сировом водом са језерске касете 4. Према последњем извештају Завода за јавно здравље Пожаревац, концентрација нитрата у пожаревачкој води је 38 мг/л, што је испод дозвољене границе од 50 мг/л.

Стручњаци из Института “Јарослав Черни” и “Ехтинг” из Београда, путем презентације представиће досадашње радове и студије из претходних година, као и своја решења у вези водоснабдевања пијаћом водом. На тему “Постројење за прераду воде на изворишту “Кључ” у Пожаревцу, говориће пројектант Зоран Раденковић из Института “Јарослав Черни”, док ће Марко Љубоја говорити на тему “Постројење за прераду воде на изворишту “Ловац” у Костолцу.

Представници  фирме “Ехтинг”, Момчило Бикицки, Борислав Палишашки и Борис Џодановић ће такође говорити на две теме, као што су “Детекција губитка у систему водоснабдевања Пожаревца” и “Постројење реверзне осмозе на изворишту “Меминац” у Пожаревцу. Како је речено на данашњој конференцији, са изворишта “Меминац” се некада пуним капацитетом воде снабдевао град и Индустријска зона. Ово водоизвориште је такође због повећања нитрата напуштено.

На научном скупу ће учествовати стручњаци Рударско – геолошког и Грађевинског факултета, ЈП “Србијаводе”, Републичке дирекција за воде, Института „Батут“ и други а опширнији извештај са поменутог скупа објавићемо као тему броја у наредном броју нашег листа.

Подели са другима: Facebook Twitter