Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Najava naučnog skupa o vodosnabdevanju

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Saša Valjarević, održali su konferenciju za medije na kojoj su upoznali javnost sa aktuelnostima snabdevanja zdravom pijaćom vodom uoči naučnog skupa na temu “Konačno rešenje pitanja vodosnabdevanja grada Požarevca”.

Gradonačelnik Ilić je rekao da će na skupu biti izneta konačna rešenja vodosnabdevanja Grada Požarevca, okolnih naselja i Kostolca. Ilić je pozvao zainteresovane građane, zatim eminentne stručnjake republičkih preduzeća i ustanova, predstavnike grada i narodne poslanike da prisustvuju ovom skupu.

Ilić i Valjarević

Ilić i Valjarević

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Saša Valjarević, je podsetio da je Požarevac nedavno, usled povećanja nitrata na vodizvorištu Ključ, imao problema sa vodosnabdevanjem, kao i 2003. godine na vodoizvorištu “Meminac” koji je zato i napušten.  U našem gradu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog aleternativnog snabdevanja sirovom vodom sa jezerske kasete 4. Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, koncentracija nitrata u požarevačkoj vodi je 38 mg/l, što je ispod dozvoljene granice od 50 mg/l.

Stručnjaci iz Instituta “Jaroslav Černi” i “Ehting” iz Beograda, putem prezentacije predstaviće dosadašnje radove i studije iz prethodnih godina, kao i svoja rešenja u vezi vodosnabdevanja pijaćom vodom. Na temu “Postrojenje za preradu vode na izvorištu “Ključ” u Požarevcu, govoriće projektant Zoran Radenković iz Instituta “Jaroslav Černi”, dok će Marko Ljuboja govoriti na temu “Postrojenje za preradu vode na izvorištu “Lovac” u Kostolcu.

Predstavnici  firme “Ehting”, Momčilo Bikicki, Borislav Pališaški i Boris Džodanović će takođe govoriti na dve teme, kao što su “Detekcija gubitka u sistemu vodosnabdevanja Požarevca” i “Postrojenje reverzne osmoze na izvorištu “Meminac” u Požarevcu. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji, sa izvorišta “Meminac” se nekada punim kapacitetom vode snabdevao grad i Industrijska zona. Ovo vodoizvorište je takođe zbog povećanja nitrata napušteno.

Na naučnom skupu će učestvovati stručnjaci Rudarsko – geološkog i Građevinskog fakulteta, JP “Srbijavode”, Republičke direkcija za vode, Instituta „Batut“ i drugi a opširniji izveštaj sa pomenutog skupa objavićemo kao temu broja u narednom broju našeg lista.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter