Почетак » Актуелно
 

Најављен програм 55. Љубичевских коњичких игара

На конференцији за медије која се одржала у ергели Љубичево најављен је програм за 55. Љубичевске коњичке игре.

На конференцији за медије су говорили градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, представници спонзора игара Апатинске пиваре и компаније Бамби.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић се овом приликом захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је покровитељ игара и председник ОО, што је својим залагањем допринео реализацији инвестиција у ергели Љубичево као и издизању игара на национални ниво.

Како је истакао Бане Спасовић градоначелник Пожаревца после 25 година ЉКИ су се вратиле у међународни спортски календар и нема више поклапања са спортским догађајима у Европи. Ове године се очекује долазак више од десет иностраних представника.

“Наградни фонд за вишебој износи више од два милиона динара, од чега победнику иде 625 хиљада динара. Самом наградом, дефинисали смо шта је круна ове манифестације. Фонд награда за галопску трку „Љубичево“ износи два милиона динара, милион иде победнику а за касачку трку „Кнез Михаило“ опредељено је осамсто хиљада, четристо хиљада је за победника” нагласио је Спасовић.

Дефиле ће и ове године бити јединствен, те ће и овај пут бити одређена једна историјска личност која ће бити домаћин. Овогодишњи домаћин игара биће генерал Илија Гојковић, пожаревачки поморски генерал, који је једно време био на челу КД „Кнез Михаило“, а само друштво је један период носило и његово име.

Како је Спасовић рекао, ове године за време ЉКИ Пожаревац ће угостити и децу са Косова и Метохије из Велике Хоче, што ће бити пракса и за убудуће.

Када је у питању улагање у инфраструктуру у току је реализација инвестиције вредне више од 70 милиона динара. Средства је делом, око 40 милиона, обезбедила Влада Републике Србије, остатак се финасира из градског буџета.

Тренутно се изводе грађевински радови у две велике спортске штале и мањежу.

„Желимо да коњички спорт у Пожаревцу живи 365 дана. Има доста љубитеља овог спорта и ових племенитих животиња. Поред поплочавања урадиће се и ЛЕД расвета и канделабри. Град Пожаревац у септембру почиње изградњу највећег самоодрживог лавиринта на балкану, а можда и шире. Ребалансом буџета предвидећемо средства за сређивање не само ергеле „Љубичево“, него и насеља Љубичево са природним лепотама које окружују ергелу, као и Љубичин конак. Имамо намеру да новим пројектом, за који ћемо конкурс расписати ове године, уредимо цео овај крај. Ово је једно од најлепших места у граду, оаза зеленила“, нагласио је Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

Поред ергеле радиће се и на Хиподрому. Током ове године предвиђени су радови вредности од 10 до 12 милиона динара.

Град Пожаревац завршава пројекат адаптације постојећег и изградње новог дела Хиподрома на садашњој локацији. Вредност инвестиције биће више милиона евра. Радови би могли да крену и наредне године.

„Пожаревац ће постати центар коњичког спорта не само у Србији, већ много шире“, закључио је Спасовић.

На конференцији за медије говорио је и Никола Шућур маркетинг менаџер за домаће брендове Апатинске пиваре, који је истакао да је ова компанија прошле године дошла у Пожаревац са намером да ту и остане. Јелен пиво је ове године поклонило опет концерте Пожаревцу а то су наступи Атомског склоништа и Влатка Стефановског. Од маркетинг активности укључене су многобројне промоције игара и наградне игре као и јединствено брендирање пива са називом Пожаревац.

Вукашин Петковић представник компаније Бамби, је изразио задовољство зато што се ова компанија прикључила као спонзор ЉКИ-а. Он је рекао даје Бамби млађа сестра игара пошто они постоје 51 годину а игре 55. Петковић додаје да очекује да ће се сарадња наставити убудуће на задовољство обе стране града и компаније Бамби.

Пратећи програм 55. Љубичевских коњичких игара отвориће бенд Атомско склониште концертом у суботу 25. августа од 23 h. Овај рок спектакл свакако ће имати и своје предгрупе. Пре 23 сата, када ће наступити Атомско склониште, пред публиком ће свирати још два бенда. Најпре, од 21 сат на тргу представиће се “Divert”, група састављена од музичара из Пожаревца и околине, а након њих а пре “Атомаца” свираће “Ритам сеx и ја”, познатији као “tribute band”, односно бенд који изводи песме Red Hot Chili Peppers-a.

Програм на Тргу ослобођења почиње 29. августа, концертом Жељка Васића, док је наредне вечери на тргу Влатко Стефановски. У петак 31. августа, после дефилеа на програму је концерт Жељка Јоксимовића док је субота резервисана за Биљану Крстић и „Бистрик“.

 

Подели са другима: Facebook Twitter