Почетак » Актуелно » О Граду
 

Најављен Светски конгрес археолога у Виминацијуму

Министар Расим Љајић у посети знаменитом археолошком локалитету код Костолца

Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација посетио је Археолошки парк Виминацијум који ће, како је најавио, 2018. угостити најзначајније светске археологе.

У посети Виминацијуму

У посети Виминацијуму

Према Љајићевим речима, циљ посете је да се на лицу места увери у стање у коме се налази знаменити археолошки локалитет надомак Костолца као и да са представницима локалне самоуправе и управе Виминацијума договори предстојеће  пројекте на његовом унапређењу.

Судећи по утисцима министра Љајића при обиласку амфитеатра,  Домуса, терми и других објеката, надлежни су у овом Археолошком парку са много оправдања трошили новац који је уложила држава и тиме заслужили наредна улагања, нарочито пред велики догађај који се за две године одвија у Србији, а у који је укључен и Виминацијум.

viminacijum_2

-2018. године у Србији се одржава Светски конгрес археолога уз учешће 1.200 еминентних стручњака из те области. Конгрес ће се одвијати у Београду и Виминацијуму и ми до тада морамо још много тога урадити како би Виминацијум али и Србију представили у најбољем светлу светским археолозима. Већ смо финансирали пројекте у вредности од 29 милиона динара укључујући и пристан код Костолца. Министарство је спремно да помогне и данас смо овде да видимо који су приоритети Виминацијума како би тај конгрес али и туристе које очекујемо у још већем броју него до сада, дочекали спремни, навео је министар Љајић изневши податак да Виминацијум годишње посети 80.000 туриста, од чега 30 одсто из иностранства, што га сврстава у најзначајнијих десет локалитета у Европи.

Љајић је као један од стратешких циљева туризма у Србији назначио прављење јединствене тематске културне руте у коју би свакако био укључен и Виминацијум.

Један од домаћина министру Љајићу био је и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић који се захвалио Министарству трговине, туризма и телекомуникација на досадашњој помоћи и навео да је Пожаревац, препознавши значај туризма, иницирао и израду стратешког документа развоја ове области привреде који ће бити завршен током ове године.

viminacijum_3

-Два стуба развоја ће свакако бити Виминацијум и Ергела Љубичево, који су одавно превазишли локални значај. Они су од националне важности, а Виминацијум се већ позиционирао међу првих десет у Европи. Град ће њихов развој, између осталог, пратити и помоћи изградњом путне инфраструктуре при чему мислим и на изградњу обилазнице око Костолца који ће се реализовати током ове или почетком следеће године, навео је Бане Спасовић.

 

– Ја сам данас примио дарове, и од министра који је казао да смо препознати као део стратешких циљева државе и од градоначелника који је обећао помоћ, а када примате дарове, остаје вам само да се смешкате, рекао је у свом препознатљивом маниру др Миомир Кораћ, директор Археолошког парка Виминацијум и додао: -Није све у новцу. Најважнија ствар у овој причи је то што је држава сада свесна чињенице да је битно да покажемо шта овде све имамо и чиме смо задужили Европу и свет. Иако смо у Виминацијуму подсетићу и на Лепенски Вир и његову културу од пре 10.000 година, затим први металурзи са простора источне Србије пре 7.000 година, па римски императори… казао је др Кораћ, наводећи садржаје који би требали да буду саставни део будуће културне руте Србије.

Током посете министра Љајића у Виминацијуму су, поред градоначелника Спасовића и његових сарадника, био присутан и председник Градске општине Костолац Иван Савић, са својим тимом.

Подели са другима: Facebook Twitter