Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Najavljen Svetski kongres arheologa u Viminacijumu

Ministar Rasim Ljajić u poseti znamenitom arheološkom lokalitetu kod Kostolca

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija posetio je Arheološki park Viminacijum koji će, kako je najavio, 2018. ugostiti najznačajnije svetske arheologe.

U poseti Viminacijumu

U poseti Viminacijumu

Prema Ljajićevim rečima, cilj posete je da se na licu mesta uveri u stanje u kome se nalazi znameniti arheološki lokalitet nadomak Kostolca kao i da sa predstavnicima lokalne samouprave i uprave Viminacijuma dogovori predstojeće  projekte na njegovom unapređenju.

Sudeći po utiscima ministra Ljajića pri obilasku amfiteatra,  Domusa, termi i drugih objekata, nadležni su u ovom Arheološkom parku sa mnogo opravdanja trošili novac koji je uložila država i time zaslužili naredna ulaganja, naročito pred veliki događaj koji se za dve godine odvija u Srbiji, a u koji je uključen i Viminacijum.

viminacijum_2

-2018. godine u Srbiji se održava Svetski kongres arheologa uz učešće 1.200 eminentnih stručnjaka iz te oblasti. Kongres će se odvijati u Beogradu i Viminacijumu i mi do tada moramo još mnogo toga uraditi kako bi Viminacijum ali i Srbiju predstavili u najboljem svetlu svetskim arheolozima. Već smo finansirali projekte u vrednosti od 29 miliona dinara uključujući i pristan kod Kostolca. Ministarstvo je spremno da pomogne i danas smo ovde da vidimo koji su prioriteti Viminacijuma kako bi taj kongres ali i turiste koje očekujemo u još većem broju nego do sada, dočekali spremni, naveo je ministar Ljajić iznevši podatak da Viminacijum godišnje poseti 80.000 turista, od čega 30 odsto iz inostranstva, što ga svrstava u najznačajnijih deset lokaliteta u Evropi.

Ljajić je kao jedan od strateških ciljeva turizma u Srbiji naznačio pravljenje jedinstvene tematske kulturne rute u koju bi svakako bio uključen i Viminacijum.

Jedan od domaćina ministru Ljajiću bio je i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji se zahvalio Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na dosadašnjoj pomoći i naveo da je Požarevac, prepoznavši značaj turizma, inicirao i izradu strateškog dokumenta razvoja ove oblasti privrede koji će biti završen tokom ove godine.

viminacijum_3

-Dva stuba razvoja će svakako biti Viminacijum i Ergela Ljubičevo, koji su odavno prevazišli lokalni značaj. Oni su od nacionalne važnosti, a Viminacijum se već pozicionirao među prvih deset u Evropi. Grad će njihov razvoj, između ostalog, pratiti i pomoći izgradnjom putne infrastrukture pri čemu mislim i na izgradnju obilaznice oko Kostolca koji će se realizovati tokom ove ili početkom sledeće godine, naveo je Bane Spasović.

 

– Ja sam danas primio darove, i od ministra koji je kazao da smo prepoznati kao deo strateških ciljeva države i od gradonačelnika koji je obećao pomoć, a kada primate darove, ostaje vam samo da se smeškate, rekao je u svom prepoznatljivom maniru dr Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum i dodao: -Nije sve u novcu. Najvažnija stvar u ovoj priči je to što je država sada svesna činjenice da je bitno da pokažemo šta ovde sve imamo i čime smo zadužili Evropu i svet. Iako smo u Viminacijumu podsetiću i na Lepenski Vir i njegovu kulturu od pre 10.000 godina, zatim prvi metalurzi sa prostora istočne Srbije pre 7.000 godina, pa rimski imperatori… kazao je dr Korać, navodeći sadržaje koji bi trebali da budu sastavni deo buduće kulturne rute Srbije.

Tokom posete ministra Ljajića u Viminacijumu su, pored gradonačelnika Spasovića i njegovih saradnika, bio prisutan i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić, sa svojim timom.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter