Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Najavljena privredna saradnja Požarevca i Borisova

Predsednik Skupštine bratskog grada Borisova u Belorusiji, Petar Viktorovič Novicki, došao je u trodnevnu posetu Požarevcu. Povod su LjKI i dogovor o saradnji između bratskih gradova.

Sa prijema

Sa prijema

Gradonačelnik Požarevca primio je goste iz Belorusije u svečanim salonima grada i tom prilikom istakao da je sa predsednikom Skupštine bratskog grada Borisova u Belorusiji, Petrom Viktorovičem Novickim razgovarao o višestruko saradnji, naročito privrednoj, i najavio da će tokom boravka zajedno posetiti privredne subjekte na području grada i opštine Golubac.

Grad Borisov ima 44 privredna preduzeća i veoma razvijenu industriju.Predsednik Skupštine grada Borisova spomenuo je da čvrsto sarađuju sa NR Kinom i da imaju automobile kinesko-ruske proizvodnje, kao i da sa Srbijom, i našim gradom, žele dobru saradnju i to iz oblasti privrede, poljoprivrede, kulture i obrazovanja.

-Razgovarali smo o tome da vi nama ustupite zemlju za korišćenje i izgradnju industrijskog postrojenja i gradonačelnik je saglasan sa tim.Što se tiče poljoprivrede, imate više obradive zemlje i veću poljoprivrednu proizvodnju od nas i to je onaj momenat gde ćemo mi izvršiti razmenu sa vama –  tehnologija proizvodnje žitarica. Mi nemamo svake godine dovoljno žitarica za izhranu stoke i zato je to ono što nam je potrebno, a vi možete da nam ponudite“, istakao je Petar Viktorovič Novicki. On je još dodao da su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, između ostalog o tome kako treba da se pokaže omladini u Belorusiji kako žive njihovi vršnjaci u Srbiji, i obratno.

Čelni ljudi oba grada su saglasni da sledeći korak u pregovorima o saradnji podrazumeva da se sakupe svi predstavnici javnih i privatnih preduzeća, da razgovaraju o svim detaljima i da počnu sa ostvarenjem planova.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter