Početak » Aktuelno
 

Najavljene 21. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“

Konferencijom za medije najavljene su 21. po redu Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ koje će biti održane od 2. do 7. aprila u požarevačkom Centru za kulturu. Publika će tokom ovog jedinstvenog festivala, posvećenog „njegovom veličanstvu – glumcu“, moći da pogleda šest pozorišnih predstava. Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić je još jednom podvukao podršku koju grad u svakom smislu pruža ovoj manifestaciji posvećenoj bardu našeg glumišta-jednom od naslavnijih Požarevljana Milivoju Živanoviću.

Selektor festivala Nebojša Bradić je pre predstavljanja programa ovogodišnjih svečanosti, rekao da će se na sceni u Požarevcu naći, nekoliko najboljih dela srpskog pozorišta, koje predstavljaju omaž Milivoju Živanoviću. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” otvoriće glumci Narodnog pozorišta Beograd, sa predstavom Jovana Sterije Popovića “Rodoljupci“ u režiji Andraša Urbana. Narednog festivalskog dana, 3. aprila, nastupa pozorište Boško Buha. Reč je o predstavi “Majstori, majstori”, rađenoj po tekstu Gorana Markovića i režiji Milana Karadžića. U ponedeljak 4. aprila, nastupa Jugoslovensko dramsko pozorište sa komadom “Otelo”, Viljema Šekspira u režiji Miloša Lolića.

Kada je reč o ovoj predstavi, Otela je svojevremeno igrao Milivoje Živanović, u postavci koju je režirao Mata Milošević, rekao selektor festivala. Predstavu „Pijani“ Ivana Viripajeva, na Velikoj sceni u utorak 5. aprila, izvešće Atelje 212. Režiju ovog dela potpisuje Boris Liješević. Petog dana festivala, publici će se predstaviti glumci Zvezdara teatra sa predstavom “Klaustrofobična komedija” Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića. Poslednjeg dana festivala na programu je predstava “Govorna mana“ Narodnog pozorišta iz Prištine. Goran Marković radio je tekst i režiju za ovaj komad.

Sa konferencije za medije

Sa konferencije za medije

Na konferenciji za medije je još rečeno, da će tradicionalnu besedu o glumcu govoriti Svetozar Cvetković, dramski umetnik, kao i da će na festivalu biti dodeljena tradicionalna nagrada, statueta Milivoja Živanovića, koja se inače dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine: prof.dr Milovan Zdravković, glumica Ana Sofrenović i dramska umetnica Radmila Đuričin. Žiri publike biće u sledećem sastavu: Jelena Čobić, profesor srpskog jezika i književnosti, Dragan Kuzmanović, šef ekspoziture Unikredit banke u Požarevcu i Zoran Marić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Direktor Centra za kulturu Dragi Ivić, najavio je prateći program ovogodišnjeg fesivala.

U subotu, 2. aprila u Maloj sali CZK biće odigrana predstava za decu ”Snežana i sedam patuljaka”, u izvođenju požarevačkog pozorišta. Istog dana, u holu CZK,  predviđena je  izložba fotografija pod nazivom “Miloš Žutić, gospodin glume 1939-199”, autorke Mirjane Odavić iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Veče posvećeno Đurđiji Cvetić, pod nazivom “Glumica sa sjajem”, planirano je 4. aprila u Maloj sali, sa početkom od 18 sati. U delu pratećeg programa je i predstavljanje knjige “Vlastimir Đuza Stojiljković: Pozorišne poslanice“. Ovu knjigu priredio je Spasoje Ž. Milovanović u okviru edicije ”Joakimovi potomci”, a njena prezentacija požarevačkoj publici je planirana 6. aprila. Ulaznice po ceni 600 dinara, mogu se kupiti na biletarnici.

Podsećamo, festival je posvećen velikanu srpskog glumišta Milivoju Živanoviću (1900-1975), rodom iz Požarevca.

Glumačke svečanosti biće započete polaganjem venaca na grob Milivoja Živanovića u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter