Почетак » Актуелно
 

Најављене 21. Глумачке свечаности “Миливоје Живановић”

Конференцијом за медије најављене су 21. по реду Глумачке свечаности “Миливоје Живановић” које ће бити одржане од 2. до 7. априла у пожаревачком Центру за културу. Публика ће током овог јединственог фестивала, посвећеног „његовом величанству – глумцу“, моћи да погледа шест позоришних представа. Градоначелник Пожаревца Миомир Илић је још једном подвукао подршку коју град у сваком смислу пружа овој манифестацији посвећеној барду нашег глумишта-једном од наславнијих Пожаревљана Миливоју Живановићу.

Селектор фестивала Небојша Брадић је пре представљања програма овогодишњих свечаности, рекао да ће се на сцени у Пожаревцу наћи, неколико најбољих дела српског позоришта, које представљају омаж Миливоју Живановићу. Глумачке свечаности “Миливоје Живановић” отвориће глумци Народног позоришта Београд, са представом Јована Стерије Поповића “Родољупци” у режији Андраша Урбана. Наредног фестивалског дана, 3. априла, наступа позориште Бошко Буха. Реч је о представи “Мајстори, мајстори”, рађеној по тексту Горана Марковића и режији Милана Караџића. У понедељак 4. априла, наступа Југословенско драмско позориште са комадом “Отело”, Виљема Шекспира у режији Милоша Лолића.

Када је реч о овој представи, Отела је својевремено играо Миливоје Живановић, у поставци коју је режирао Мата Милошевић, рекао селектор фестивала. Представу “Пијани” Ивана Вирипајева, на Великој сцени у уторак 5. априла, извешће Атеље 212. Режију овог дела потписује Борис Лијешевић. Петог дана фестивала, публици ће се представити глумци Звездара театра са представом “Клаустрофобична комедија” Душана Ковачевића, у режији Дарка Бајића. Последњег дана фестивала на програму је представа “Говорна мана“ Народног позоришта из Приштине. Горан Марковић радио је текст и режију за овај комад.

Са конференције за медије

Са конференције за медије

На конференцији за медије је још речено, да ће традиционалну беседу о глумцу говорити Светозар Цветковић, драмски уметник, као и да ће на фестивалу бити додељена традиционална награда, статуета Миливоја Живановића, која се иначе додељује за најбоље глумачко остварење.

Жири овогодишњег фестивала чине: проф.др Милован Здравковић, глумица Ана Софреновић и драмска уметница Радмила Ђуричин. Жири публике биће у следећем саставу: Јелена Чобић, професор српског језика и књижевности, Драган Кузмановић, шеф експозитуре Уникредит банке у Пожаревцу и Зоран Марић, директор Музичке школе “Стеван Мокрањац”.

Директор Центра за културу Драги Ивић, најавио је пратећи програм овогодишњег фесивала.

У суботу, 2. априла у Малој сали ЦЗК биће одиграна представа за децу ”Снежана и седам патуљака”, у извођењу пожаревачког позоришта. Истог дана, у холу ЦЗК,  предвиђена је  изложба фотографија под називом “Милош Жутић, господин глуме 1939-199”, ауторке Мирјане Одавић из Музеја позоришне уметности Србије. Вече посвећено Ђурђији Цветић, под називом “Глумица са сјајем”, планирано је 4. априла у Малој сали, са почетком од 18 сати. У делу пратећег програма је и представљање књиге “Властимир Ђуза Стојиљковић: Позоришне посланице”. Ову књигу приредио је Спасоје Ж. Миловановић у оквиру едиције ”Јоакимови потомци”, а њена презентација пожаревачкој публици је планирана 6. априла. Улазнице по цени 600 динара, могу се купити на билетарници.

Подсећамо, фестивал је посвећен великану српског глумишта Миливоју Живановићу (1900-1975), родом из Пожаревца.

Глумачке свечаности биће започете полагањем венаца на гроб Миливоја Живановића у Алеји Великана на Новом гробљу у Београду.

Подели са другима: Facebook Twitter