Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Naučni skup o Drugom srpskom ustanku

Aktuelna tema – obeležavanje dva veka od Drugog srpskog ustanka, okupila je u Požarevcu eminentne ljude iz struke, iz raznih krajeva Srbije. Povodom obeležavanja 200 godina od Drugog srpskog ustanka, Narodni muzej  Požarevac je, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, organizovao naučni skup u svečanoj sali Gradskog zdanja i to ne slučajno na tom mestu već zato što je ono bilo svedok mnogih dođaja i ličnosti.

Učesnici skupa

Učesnici skupa

Direktor Narodnog muzeja Požarevac Milorad Đorđević kazao je da mu je posebno drago zbog današnjeg okupljanja jer ovaj istorijski događaja – dva veka od Drugog srpskog ustanka ima  veoma važno mesto i u istoriji Požarevca zbog Miloša Obrenovića i njegove uloge u razvoju grada.

Naučnom skupu su prisustvovali predavači sa Filozofskog fakulteta iz Beograda,Niša i Novog Sadu, kao i predstavnici  Istorijskog arhiva iz Jagodine i Kruševca, Narodnog muzeja Požarevac i Muzeja Rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

U ime domaćina prisutnima je poželeo dobrodošlicu predsednik Skupštine grada Bane Spasović i poručio:

-Ubeđen sam, pošto za sve stare narode, a mi to svakako jesmo, istorija spada u prioritetne nauke, da će se zaključci sa ovog skupa brzo implementirati u našu stvarnost – da pamtimo, da se dičimo, da oprostimo a da nikako ne zaboravimo.”

Podeli sa drugima: Facebook Twitter