Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Neraskidive veze bratskih naroda

„Veče Rusije“ u Centru za kulturu Požarevac

Nastavljajući tradiciju predstavljanja raznolikih kultura velikih i značajnih zemalja, obrazovna ustanova sa najbogatijom tradicijom u Požarevcu – danas Osnovna škola „Dositej Obradović“, organizovala je priredbu pod nazivom „Veče Rusije“ u prostorijama Centra za kulturu.

Prilikom posete ambasadora Rusije

Prilikom posete ambasadora Rusije

Ambasador Rusije, Nj.E. Aleksandar Čepurin, odazvao se pozivu i bio gost na priredbi na kojoj su glavnu reč vodili upravo učenici škole domaćina. Među domaćinima su bili: gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada Bane Spasović i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Vesna Pejić kao i predstavnici javnog života.

Prilikom posete ambasadora Rusije

Prilikom posete ambasadora Rusije

Osnovna škola “Dositej Obradović” je bila organizator večernjeg programa koji je svoj kulturno-umetnički karakter u potpunosti posvetio Ruskoj federaciji i prebogatoj kulturi ove velike zemlje. Program je počeo intoniranjem himni dve zemlje u izvođenju osnovaca a zatim  su se organizatori i gosti obratili publici.

Tom prilikom direktor OŠ “Dositej Obradović” Vojin Milanković podsetio je da škola “Dositej Obradović” datira još iz 1733. godine što je stavlja na drugo mesto po starosti u Srbiji. On je rekao i da je škola prvobitno brojala svega 30 đaka, u jednom momentu i više od 1.300, dok je danas u nju upisano oko 840 učenika.

-Organizujući večeri zemalja sa raznih meridijana, ponosni smo što naša škola ume da daruje ljubav, ne samo deci naše škole, nego i deci celog sveta. Večeras tu ljubav daruju svojim vršnjacima, deci Rusije.” rekao je Milanković. Prethodnih godina, škola je organizovala tematske večeri Japana, Sjedinjenih američkih država i Francuske, tako da ova priredba teži da dobije tradicionalni karakter.

vece_sa_Rusima_3

Samu svečanost krasio je, pre svega, program koji su pripremili učenici OŠ “Dositej Obradović”, a prethodno je skup pozdravio predsednik Skupštine grada Bane Spasović, predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Breza“ iz Požarevca.

-Prepoznavanje neraskidivih veza između naša dva naroda od strane nas starijih je očekivan, ali kada ovakve večeri iniciraju naši najmlađi sugrađani, jasna je poruka da bratski odnos koji datira od davnina, osnažen u današnjosti ima svoju budućnost. Prijateljstvo naše dve zemlje nema svoje utemeljenje isključivo na visokom državnom nivou, već je ono duboko ukorenjeno i među regijama, gradovima i samim ljudima. Najbolji dokaz za to je i požarevačko udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Breza“ koje svojim aktivnostima svakodnevno ukazuje na povezanost naša dva naroda. Podsetiću da je Požarevac grad pobratim sa Volokolonskom, te Vaša ekselencijo, ambasadore Čepurin, koristim priliku da vas zamolim da uvaženim predstavnicima tog grada još jednom prenesete našu zahvalnost što su svakom posetom u naš grad donosili i delić ruske duše, kazao je Spasović.

vece_sa_Rusima_4

Ambasador Čepurin se zahvalio na rečima dobrodošlice i obećao da će srdačne pozdrave iz Požarevca preneti mnogima u Rusiji. Pored toga je istakao da prostora za ekonomsku saradnju ima mnogo i da će se truditi da se ona u budućnosti pospeši. Nj.E. Aleksandar Čepurin na srpskom jeziku se organizatorima zahvalio na pozivu i izrazio zadovoljstvo zbog jednostavnog i prijatnog prizvuka naslova ove priredbe – “Veče Rusije”. Ovo je drugi put da posećuje Požarevac u prethodnih nekoliko meseci. Ambasador Rusije dodaje da u Požarevcu postoji živo interesovanje za unapređenje srpsko-ruskih odnosa što ga posebno raduje. On je na kraju poručio da će pozdrave iz Požarevca preneti i bratskom gradu Volokolamsku, a istakao je i da prostora za ekonomsku saradnju ima mnogo.

vece_sa_Rusima_4

vece_sa_Rusima_5

Osim nastupa hora osnovaca, i čitanja tematskih sastava učenika, kulturno-umetnički deo programa “Večeri Rusije” svojim nastupom su obogatile i članice ženskog hora “Barili”.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter