Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Nizom svečanosti obeležen Dan oslobođenja Požarevca

Po tradiciji, polaganjem venaca i prigodnom svečanošću obeležan je 15.oktobar – Dan oslobođenja Požarevca od okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu. Tradicionalno su najzaslužnijim Požarevljanima dodeljena oktobarska priznanja i nagrade.

DanOslobodjenja_5

Svečanost obeležavanja dana oslobođenja Požarevca započela je polaganjem venaca kod Spomenika srpskom vojniku, a potom i pokraj Spomen kosturnice i Spomenika poginulim rodoljubima na „Čačalici“. Vence su položile sledeće delegacije: Vlade RS, Ministarstva odbrane i vojske Srbije, Braničevskog okruga, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Požarevca, GO Kostolac, Ambasade Ruske federacije, Belorusije i Ukrajine, SUBNOR-a, Udruženje potomaka ratnika 1912-1920 Požarevac i Srpske napredne stranke.

DanOslobodjenja_2

Centralna proslava 71. godišnjice od oslobođenja grada održana je u svečanim salonima Gradskog zdanja. Nakon intoniranja državne himne u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili” pod rukovodstvom mr Katalin Tasić, prisutne je najpre pozdravio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić podsećajući na bogatu istoriju grada i slavne pretke koji su dali život za slobodu.

DanOslobodjenja_1

Dan oslobođenja Požarevljanima je čestitao Milan Popović, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a svojim prisustvom svečanost su uveličali njegovo preosveštenstvo vladika Ignjatije Midić,načelnik Podunavskog okruga Radoslav Cokić, predsednik opštine Bar u Crnoj Gori Zoran Srzentić, ambasador Ukrajine Njegova ekselencija Aleksandar Aleksandrovič, savetnika u ambasadi Republike Belorusije Andreja Metelica, Arsen Ajsin prvi seketar u ambasadi Ruske federacije, Nenad Stanković, zamenik predsednika Skupštine grada Niša, predsednici opština i SO Braničevskog okruga.

Povodom 15. oktobra – Dana oslobođenja, nagrade grada Požarevca, u neto iznosu od po 60.100,00 dinara, i povelje o nagradi dodeljune su: Dr Srećku Bosiću, direktoru Opšte bolnice Požarevac; Miroslavu Isakoviću, upravniku Kazneno-popravnog zavoda za žene i Vesni Pejić, profesorki razredne nastave iz Požarevca. Vesna Pejić i Miroslav Isaković, odrekli su se svoje nagrade u korist dece i omladine ometene u razvoju i korisnika Društva za cerebralnu paralizu.

DanOslobodjenja_3

DanOslobodjenja 1

Ovom prilikom dodeljena je  i povelja grada Požarevca i to: P.D.,,Auto Mirkos” D.O.O. iz Požarevca i Duvačkom orkestru i horu ,,Dunavska lira” iz Kostolca.

Na svečanosti su uručene i dve zahvalnice za humanost – učenicima OŠ “Kralj Aleksandar I” koji su pokrenuli humanu akciju “Pomozimo Banetu” i humanisti Živoradu Đuriću – Žići Maradoni.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter