Почетак » Актуелно » О Граду
 

Низом свечаности обележен Дан ослобођења Пожаревца

По традицији, полагањем венаца и пригодном свечаношћу обележан је 15.октобар – Дан ослобођења Пожаревца од окупације у Првом и Другом светском рату. Традиционално су најзаслужнијим Пожаревљанима додељена октобарска признања и награде.

DanOslobodjenja_5

Свечаност обележавања дана ослобођења Пожаревца започела је полагањем венаца код Споменика српском војнику, а потом и покрај Спомен костурнице и Споменика погинулим родољубима на „Чачалици“. Венце су положиле следеће делегације: Владе РС, Министарства одбране и војске Србије, Браничевског округа, Министарства унутрашњих послова, града Пожаревца, ГО Костолац, Амбасаде Руске федерације, Белорусије и Украјине, СУБНОР-а, Удружење потомака ратника 1912-1920 Пожаревац и Српске напредне странке.

DanOslobodjenja_2

Централна прослава 71. годишњице од ослобођења града одржана је у свечаним салонима Градског здања. Након интонирања државне химне у извођењу Градског женског хора “Барили” под руководством мр Каталин Тасић, присутне је најпре поздравио градоначелник Пожаревца Миомир Илић подсећајући на богату историју града и славне претке који су дали живот за слободу.

DanOslobodjenja_1

Дан ослобођења Пожаревљанима је честитао Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а својим присуством свечаност су увеличали његово преосвештенство владика Игњатије Мидић,начелник Подунавског округа Радослав Цокић, председник општине Бар у Црној Гори Зоран Срзентић, амбасадор Украјине Његова екселенција Александар Александрович, саветника у амбасади Републике Белорусије Андреја Метелица, Арсен Ајсин први секетар у амбасади Руске федерације, Ненад Станковић, заменик председника Скупштине града Ниша, председници општина и СО Браничевског округа.

Поводом 15. октобра – Дана ослобођења, награде града Пожаревца, у нето износу од по 60.100,00 динара, и повеље о награди додељуне су: Др Срећку Босићу, директору Опште болнице Пожаревац; Мирославу Исаковићу, управнику Казнено-поправног завода за жене и Весни Пејић, професорки разредне наставе из Пожаревца. Весна Пејић и Мирослав Исаковић, одрекли су се своје награде у корист деце и омладине ометене у развоју и корисника Друштва за церебралну парализу.

DanOslobodjenja_3

DanOslobodjenja 1

Овом приликом додељена је  и повеља града Пожаревца и то: П.Д.,,Ауто Миркос” Д.О.О. из Пожаревца и Дувачком оркестру и хору ,,Дунавска лира” из Костолца.

На свечаности су уручене и две захвалнице за хуманост – ученицима ОШ “Краљ Александар И” који су покренули хуману акцију “Помозимо Банету” и хуманисти Живораду Ђурићу – Жићи Марадони.

Подели са другима: Facebook Twitter